Politični dogovor v EU: do 2030 za dobrih 11 odstotkov manj porabe energije

Svet 10. Mar 202310:55 1 komentar
Elektrièni daljnovodi elektrika energetika
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Evropski parlament in Svet EU sta dosegla pomemben politični dogovor, ki med drugim predvideva, da se bo končna poraba energije v EU do leta 2030 znižala za 11,7 odstotka.

Svet EU in Evropski parlament sta dosegla politični dogovor o spremembi direktive o energetski učinkovitosti.  Države članice bodo morale do leta 2030 zagotoviti zmanjšanje končne porabe energije za vsaj 11,7 odstotka glede na pričakovano porabo v letu 2020.

Države bodo morale omejitev glede končne porabe energije (energija, ki jo porabijo končni porabniki) doseči kolektivno, medtem ko bodo cilji glede primarne energetske porabe (vključena je še energija, uporabljena za proizvodnjo in dobavo energije) indikativni.

Glede na dogovor bodo morale vse države članice prispevati k doseganju skupnega cilja EU, in sicer prek ciljev, začrtanih v nacionalnih energetskih in podnebnih načrtih (NEPN).

Evropska komisija, ki je dogovor pozdravila, bo izračunala, ali načrtovani prispevki vodijo k cilju zmanjšanja porabe za 11,7 odstotka. Če ne bodo, bo treba popraviti nacionalne prispevke, ki bodo nižji, kot bi bili, če bi bila uporabljena formula Evropske komisije. Ta bo med drugim upoštevala energetsko intenzivnost, BDP na prebivalca, razvoj obnovljivih virov energije in potencial varčevanja z energijo.

Svet EU in parlament sta se dogovorila za postopno povečanje letnega cilja prihranka energije pri končni porabi med letoma 2024 in 2030. Države bodo morale po novem v tem obdobju letno v povprečju prihraniti 1,49 odstotka in postopoma doseči 1,9 odstotka do konca leta 2030. Članice bodo lahko pri izračunih prihranka upoštevale prihranke energije pri ukrepih, sprejetih na podlagi spremenjene direktive o energetski učinkovitosti stavb, ukrepih na podlagi sistema trgovanja z emisijami ali kriznih ukrepih na področju energije.

Evropska komisija je v sporočilu za javnost zapisala, da dogovor, ki je del svežnja Pripravljeni na 55, potrjuje zavezanost EU podnebni nevtralnosti do leta 2050. “Prvič doslej bo načelo energetske učinkovitosti na prvem mestu imelo tudi pravno moč, ki bo od članic EU zahtevala upoštevanje energetske učinkovitosti pri oblikovanju politik. Enako bo veljalo pri načrtovanju večjih investicij v energetskem sektorju in drugje,” so zapisali v Bruslju.

Dogovor je po njihovem mnenju pomemben tudi z vidika zmanjševanja energetske revščine in opolnomočenja potrošnikov. Glede slednjega so izpostavili vzpostavitev mehanizmov tehnične in finančne pomoči ter zunajsodnega reševanja sporov.

Dogovor morata zdaj uradno potrditi še Svet EU in parlament.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje