Poljska napoveduje obvezno cepljenje proti covidu-19 za določene skupine

Koronavirus 07. Dec 202117:22 0 komentarjev
Cepljenje, covid-19, koronavirus
PROFIMEDIA

Poljski minister za zdravje Adam Niedzielski je danes napovedal, da želi Poljska 1. marca prihodnje leto uvesti obvezno cepljenje proti covidu-19 za zdravstvene delavce, učitelje in uniformirane poklice. V državi bo sicer od 20. decembra letos do 9. januarja prihodnje leto šolanje na daljavo za osnovne in srednje šole.

Poleg tega bodo na Poljskem 15. decembra zaostrili pogoje za vstop v restavracije, hotele, kinematografe, gledališča in cerkve. Kot je na današnji novinarski konferenci sporočil namestnik ministra za zdravje Adam Kraska, bo zgornja meja zasedenosti omenjenih prostorov znižana s sedanjih 50 odstotkov na 30 odstotkov. Omejitve sicer še naprej ne bodo veljale za cepljenje proti covidu. Nočni klubi in diskoteke bodo po 15. decembru zaprti.

Javni potniški promet bo poleg tega omejen na 75 odstotkov sedežev. Veliko število okužb z novim koronavirusom v kombinaciji z dodatnim tveganjem, ki ga predstavlja različica omikron, po besedah poljskega ministra za zdravje zahteva odločno ukrepanje. Dodatni ukrepi, ki so jih na Poljskem uvedli pred tednom dni, po njegovih besedah niso prinesli želenih rezultatov.

Poljska je 1. decembra sprejela nove protikoronske ukrepe, vključno s prepovedjo letalskih poletov iz sedmih afriških držav ter omejitvami v javnih prostorih, restavracijah, hotelih, kinematografih in gledališčih. Veljavnost teh ukrepov se sicer izteče 17. decembra. Na Poljskem s skoraj 38 milijoni prebivalcev so v zadnjih 24 urah potrdili 19.366 novih okužb z virusom sars-cov-2, umrli so 504 covidni bolniki. Delež cepljenih proti covidu-19 je okoli 54 odstotkov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!