Nemški kancler dovolil dobavo tankov leopard v Ukrajino

Svet 24. Jan 202312:24 > 19:36
Tank leopard
PROFIMEDIA

Nemški mediji poročajo, da je kancler Olaf Scholz privolil v dobavo bojnih tankov leopard Ukrajini. Nemčija bo tanke v državo poslala skupaj z zaveznicami, kar pomeni, da to lahko stori tudi Poljska, ki je na Nemčijo danes naslovila uradno zaprosilo. Kijev medtem zaradi obtožb o koruptivnem ravnanju pretresa največja menjava v vrhu ukrajinske oblasti od začetka vojne pred 11 meseci.

Po več mesecev dolgih pogovorov se je nemški kancler Olaf Scholz odločil, da bo Nemčija Ukrajini vendarle dobavila bojne tanke leopard, poroča portal Der Spiegel. Nemčija bo na bojišča poslala 14 takšnih tankov, poroča televizija ntv. Odločitev nemške vlade pa pomeni tudi to, da Ukrajini lahko tanke leopard pošljejo tudi druge države. Prav danes je Nemčijo za dovoljenje namreč zaprosila Poljska.

Kijev in več zahodnih držav, med drugim tudi Poljska, namreč že dlje časa pozivajo Nemčijo, naj izda dovoljenje za dobavo tankov leopard, ki jih je Ukrajini pripravljeno dobaviti več evropskih držav. Nemčija mora kot proizvajalka odobriti vsak izvoz tankov, tudi iz drugih držav, vendar je bila do tega doslej zadržana.

Prošnjo je sicer v ponedeljek napovedal poljski premier Mateusz Morawiecki, vendar jo je hkrati označil za drugotnega pomena. Tudi če Poljska na koncu ne bo dobila soglasja Berlina, bodo, kot je dejal, še naprej delovali v okviru majhne koalicije držav. “Če Nemci ne bodo v tej koaliciji, bomo še vedno skupaj z drugimi poslali naše tanke v Ukrajino,” je dodal.

Varšava je prošnjo na Berlin naslovila na dan, ko se je generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg v Berlinu sestal z novim nemškim obrambnim ministrom Borisom Pistoriusom. Stoltenberg je sporočil, da bo odločitev o pošiljanju nemških tankov leopard Ukrajini sprejeta kmalu, Pistorius pa je zaveznikom odobril usposabljanje ukrajinskih sil za uporabo leopardov.

Proizvajalec leopardov, nemška družba Rheinmetall, bi po besedah tiskovnega predstavnika, ki jih navaja nemška RND, Ukrajini lahko dobavila 139 tankov tipa leopard. 29 leopardov 2A4 bi lahko dostavili do aprila oziroma maja, še 22 tankov istega modela pa do konca letošnjega leta oziroma do začetka leta 2024. Ob tem bi lahko dostavili še 88 starejših tankov leopard 1, povzema tiskovna agencija Reuters.

Od 14 evropskih držav, ki imajo tanke leopard, sta po poročanju dpa le Finska in Poljska doslej javno izrazili pripravljenost, da jih dostavita Ukrajini.

Boris Pistorius in Jens Stoltenberg
Annegret Hilse/REUTERS

Na morebitno dobavo leopardov Kijevu se je že odzval Kremelj, ki je opozoril, da te dobave ne bodo prinesle ničesar dobrega za odnose med Berlinom in Moskvo v prihodnje. “Pustile bodo trajen pečat,” je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov in dodal, da so odnosi med državama že zdaj slabi, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

ZDA naj bi v kratkem napovedale dobavo tankov abrams Ukrajini

ZDA bi lahko že ta teden napovedale dobavo znatnega števila tankov M1 abrams Ukrajini, je danes za Fox News potrdil neimenovani predstavnik vlade predsednika Joeja Bidna. O tem poročajo tudi drugi ameriški mediji. Pentagon ideji sicer ni naklonjen, saj naj bi tanki abrams, ki jih poganja letalsko gorivo, zahtevali bolj zapleteno vzdrževanje in bi bila njihova dobava Ukrajini dražja od dobave nemških tankov leopard na dizelski pogon.

Wall Street Journal poroča, da je Biden o tem 17. januarja govoril z nemškim kanclerjem Olafom Scholzem in se sedaj nagiba k napotitvi abramsov Ukrajini.

Obtožbe o koruptivnem ravnanju zatresle ukrajinski politični vrh

Več visokih uradnikov v Ukrajini je danes po razkritju domnevnih nepravilnosti in korupcije napovedalo oziroma že podalo svoj odstop. Med njimi so namestnik ministra za obrambo Vjačeslav Šapovalov, namestnik vodje kabineta predsednika Kirilo Timošenko in namestnik generalnega tožilca Oleksij Simonenko, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Timošenko je v sporočilu na družbenem omrežju Telegram pojasnil, da je predsednika prosil, naj ga razreši dolžnosti. “Predsedniku Ukrajine se zahvaljujem za zaupanje in priložnost, da sem lahko vsak dan in vsako minuto delal dobro,” je še zapisal po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa.

Timošenkovo ime se omenja v več škandalih, povezanih z domnevno osebno uporabo luksuznih avtomobilov. Med drugim naj bi za reševanje državljanov z bojišč in humanitarne misije uporabljal terensko vozilo, ki ga je zagotovil ameriški avtomobilski koncern General Motors, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Po poročanju ukrajinskih medijev je bil Timošenko tarča kritik tudi zaradi prekoračitve pooblastil. Timošenko vse očitke zavrača.

Zelenski je njegov odstop že sprejel. Po pisanju ukrajinskega časnika Pravda, ki se sklicuje na neimenovane vire, bi ga lahko nasledil guverner Kijevske regije Oleksij Kuleba.

Zelenski je po obtožbah o korupciji in okoriščanju nekaterih politikov v vojni v ponedeljek za ta teden napovedal nekaj sprememb v vladi, regionalnih oblasteh in varnostnih silah. V Ukrajini številni sumijo, da so se nekateri predstavniki oblasti okoristili s finančno pomočjo Zahoda.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.