Pomemben korak za Kosovo na poti v Svet Evrope

Svet 17. Apr 202407:58 1 komentar
Svet Evrope
Foto: PROFIMEDIA

Kosovo je naredilo korak proti članstvu v Svetu Evrope, saj je parlamentarna skupščina Sveta Evrope na podlagi poročila odbora zunanjim ministrom članic priporočila sprejem Kosova v to vodilno mednarodno organizacijo za varovanje človekovih pravic in pravne države v Evropi.

Parlamentarna skupščina Sveta Evrope je po pričakovanjih zunanjim ministrom držav članic EU priporočil sprejem Kosova v SE, saj praviloma sledi odločitvam svojega odbora za politične zadeve in demokracijo.

Odbor je predlog mnenja sprejel na podlagi poročila poročevalke za Kosovo Dore Bakojanis, v katerem je ocenila, da je Kosovo izpolnilo pogoje za članstvo, ustanovitev skupnosti srbskih občin pa, da bi morala biti njegova “popristopna zaveza”.

Osnutek mnenja, ki priporoča sprejem Kosova v SE, je podprlo 131 poslancev, 29 jih je glasovalo proti, 11 pa se jih je vzdržalo.

Članstvo v Svetu Evrope je cilj Kosova od razglasitve neodvisnosti leta 2008, nasprotuje pa mu Srbija, ki ima Kosovo še vedno za del svojega ozemlja. Pred glasovanjem v Strasbourgu je pisala vsem članicam SE in 14 evropskim voditeljem k premisleku, ker da Priština ne spoštuje vladavine prava, izvaja nasilje nad kosovskimi Srbi in po enajstih letih še ni vzpostavila skupnosti srbskih občin, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Prava politična igra se bo sicer začela pred zasedanjem odbora ministrov, ki mora odločitev prav tako sprejeti z dvotretjinsko večino, a bi to bil precedens, saj so ministri doslej nove članice SE sprejemali soglasno, izpostavlja portal Radio Slobodna Evropa.

Evropsko integracijo Kosova sicer močno podpira Slovenija, kar je med nedavnim obiskom v Prištini zagotovila slovenska predsednica Nataša Pirc Musar, ki se je srečala tudi s kosovsko predsednico Vjoso Osmani.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje