Odbor predlaga sprejem Kosova v Svet Evrope, čeprav ga ne priznavajo vse članice

Svet 27. Mar 202420:28 1 komentar
Svet Evrope
Foto: PROFIMEDIA

Odbor za politične zadeve in demokracijo Parlamentarne skupščine Sveta Evrope je danes priporočil sprejem Kosova v Svet Evrope. V odboru so ob tem priznali, da gre za izjemen primer, se Kosova vse članice sveta sploh ne priznavajo. O mnenju naj bi parlamentarna skupščina razpravljala in glasovala na plenarnem zasedanju 18. aprila, končno odločitev o sprejemu pa bo sprejel odbor ministrov.

Odbor je na sestanku v Parizu sprejel predlog mnenja na podlagi poročila poročevalke za Kosovo Dore Bakojanis, v katerem je ocenila, da je Kosovo izpolnilo pogoje za polnopravno članstvo v Svetu Evrope, je po poročanju portala Radio Slobodna Evropa (RSE) dejal namestnik kosovskega zunanjega ministra Kreshnik Ahmeti.

Dodal je, da Bakojanis priporoča sprejem Kosova v SE brez kakršnihkoli dodatnih predpogojev. Povedal je še, da je večina članov odbora zavrnila predloge za nove predpogoje, kar nakazuje, da bi Kosovo lahko postalo članica Sveta Evrope predvidoma maja letos. Predsednica Kosova Vjosa Osmani pa je na družbenem omrežju X zapisala, da bo nadaljevala sodelovanje z zaveznicami, da bi zagotovili članstvo Kosova v SE.

Iz Sveta Evrope so medtem sporočili, da je odbor v predlogu mnenja pozdravil obsežen seznam pisnih zavez kosovskih oblasti in izpostavil, da bi “članstvo prispevalo h krepitvi standardov človekovih pravic z zagotavljanjem dostopa do Evropskega sodišča za človekove pravice za vse, ki so v pristojnosti kosovskega pravosodja”.

Kot velik preboj je pozdravil vrnitev zemljišča pravoslavnemu samostanu Visoki Dečani na podlagi razsodbe kosovskega ustavnega sodišča in ocenil, da bi morala biti ustanovitev skupnosti srbskih občin “popristopna zaveza” Prištine. Opozoril je na poslabšanje varnostnih razmer na severu Kosova in realno nevarnost nasilja ter izpostavil, da je varnost odvisna od zaščite pravic srbske skupnosti, zmanjšanja napetosti in normalizacije odnosov med Kosovom in Srbijo.

Srečanje voditeljev držav Zahodnega Balkana v Tirani
Srečanje voditeljev držav Zahodnega Balkana v Tirani (Foto: Florion Goga/REUTERS)

Odbor je tudi priznal, da gre v primeru prošnje Kosova za članstvo za “okoliščine brez primere”, saj ga vse članice SE ne priznavajo. Pozval je k “diplomaciji, dialogu in kompromisu”, odbor ministrov pa da zagotovi, da članstvo Kosova “ne bo prejudiciralo stališč posameznih držav članic do državnosti Kosova”. PS SE je priporočil, naj po sprejemu v SE spremlja, ali Kosovo uresničuje svoje zaveze in obveznosti.

Poročilo so po poročanju RSE sprejeli s 31 glasovi za, štirimi proti in enim vzdržanim. Proti je bila pričakovano Srbija, ki Kosova ne priznava in odločno nasprotuje njegovemu sprejemu v mednarodne organizacije. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je v minulih dneh v primeru sprejema Kosova v SE celo zagrozil z izstopom Srbije iz organizacije. Srbski neodvisni mediji ocenjujejo, da je to zaradi številnih koristi članstva malo verjetno.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje