Predsednica Pirc Musar: Slovenija močno podpira Kosovo pri evropski integraciji

Slovenija 15. Apr 202421:50 3 komentarji
Foto: Matjaž Klemenc/UPRS

Slovenija močno podpira evropske integracije Kosova, saj so ključne za stabilnost celotne regije, je danes v Prištini zagotovila predsednica Nataša Pirc Musar ob srečanju s kosovsko predsednico Vjoso Osmani. V okviru prvega obiska na Kosovu se je sestala tudi z albanskim predsednikom Bajramom Begajem, so sporočili iz njenega urada.

“Slovenija močno podpira pot Kosova v evropske integracije, tudi v Svet Evrope, ter s tem nujno potrebno stalno krepitev sodelovanja med Kosovom in Evropsko unijo. Trdno sem prepričana, da je integracija v evropsko družino ključna za stabilnost in razvoj ne samo Kosova, pač pa celotne regije,” je na današnjem srečanju s kosovsko predsednico Vjoso Osmani v Prištini izjavila predsednica republike Nataša Pirc Musar.

Predsednica je po navedbah njenega urada še opozorila, da EU pri procesu integracije ne sme “držati fige v žepu”, države regije pa da morajo v predvidenih rokih izvesti potrebne reforme. Predsednici sta na dvostranskem srečanju poleg aktualnih razmer v regiji Zahodnega Balkana ter evropske prihodnosti regije spregovorili tudi o gospodarskem sodelovanju med državama in o regionalnem sodelovanju s poudarkom na procesu Brdo-Brioni, so še sporočili iz urada predsednice.

Kosovo je edina država Zahodnega Balkana, ki še nima statusa kandidatke za članstvo v EU. Srbija Kosovo obravnava kot del lastnega ozemlja, isto stališče pa ohranja še pet članic unije.

Pirc Musar tudi na konferenci Ženske, mir in varnost

Pirc Musar se je danes pred srečanjem z Osmani udeležila tudi konference Ženske, mir in varnost, kjer je bila poleg kosovske predsednice in nekdanje ameriške državne sekretarke Hillary Clinton ena izmed osrednjih govornic. V svojem govoru je izpostavila pomen boja proti nasilju nad ženskami ter vloge žensk v današnjem obdobju, ki ga zaznamujejo vojne, nasilje in konflikti. Izrazila je tudi zaskrbljenost nad naraščajočo neenakostjo med spoloma po svetu.

Kot vrhovna poveljnica obrambnih sil bo v sklopu dvodnevnega obiska obiskala tudi pripadnice in pripadnike slovenskega kontingenta Natove misije na Kosovu Kfor. V Prištini se bo danes sestala s poveljnikom misije Kfor, generalmajorjem Özkanom Ulutasom, pripadniki slovenskega kontingenta pa ji bodo predstavili varnostno situacijo in naloge kontingenta SVNKON 48, ki deluje v okviru Kforja.

Foto: Matjaž Klemenc/UPRS
Foto: Matjaž Klemenc/UPRS
Foto: Matjaž Klemenc/UPRS

Obisk predsednice na Kosovu zaokrožuje njena srečanja s predsedniki držav Zahodnega Balkana, ki jih je napovedala ob začetku mandata z namenom krepitve evropske prihodnosti regije.

Letos je obiskala Bosno in Hercegovino ter Kosovo, v aprilu pa se bo udeležila slovensko-črnogorskega gospodarskega foruma v Črni gori. Maja bo obiskala tudi Albanijo, so še navedli iz njenega urada.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje