Pomembna novost za državljane Kosova: EU bo odpravila vizume

Svet 18. Apr 202314:16 0 komentarjev
Priština, Kosovo
PROFIMEDIA

V EU so podprli odpravo vizumov za državljane Kosova. "To ljudem na Kosovu končno omogoča enostavno potovanje, obiske sorodnikov in poslovanje v EU," je dejal evropski poslanec iz vrst socialistov (S&D). Nova pravila naj bi začela veljati najkasneje do leta 2024.

Evropski poslanci so danes podprli dogovor o odpravi vizumov za Kosovo. Imetniki potnih listov Kosova bodo lahko potovali v EU brez vizuma za bivanje do 90 dni v kateremkoli 180-dnevnem obdobju.

Nova pravila naj bi začela veljati najkasneje do leta 2024.

Evropski parlament je danes v Strasbourgu podprl vizumsko liberalizacijo za Kosovo, potem ko je bil decembra lani dosežen dogovor s Svetom EU. Kosovo je sicer zadnja država Zahodnega Balkana, za katero še ne velja brezvizumski režim za EU.

Državljanom Kosova bo dovoljeno potovati v EU, državljanom EU pa na Kosovo, ne da bi zaprosili za vizum, za obdobja do 90 dni v katerem koli 180-dnevnem obdobju. Po uveljavitvi zakona bo celotna regija Zahodnega Balkana imela podoben vizumski okvir za schengensko območje, so sporočili danes iz Evropskega parlamenta.

Izvzetje iz vizumske obveznosti bo začelo veljati, ko bo vzpostavljen Evropski sistem za potovalne informacije in odobritve (ETIAS), v vsakem primeru pa najkasneje do leta 2024.

“Po letih v čakalnici je Kosovo zdaj zadnje na območju Zahodnega Balkana, ki se je pridružilo našemu brezvizumskemu režimu. To ljudem na Kosovu končno omogoča enostavno potovanje, obiske sorodnikov in poslovanje v EU,” je dejal evropski poslanec iz vrst socialistov (S&D) in poročevalec za ta dosje Thijs Reuten.

Vendar kot je opozoril Reuten, gre za več kot to. “Ta mejnik je tudi pomemben temelj za prihodnost in vse tesnejše sodelovanje med EU in Kosovom,” je poudaril.

Za odpravo vizumov za Kosovo si je sicer prizadevala tudi Slovenija. Zunanja ministrica Tanja Fajon je na svojem prvem uradnem obisku januarja Kosovu zagotovila nadaljnjo pomoč in podporo Slovenije pri evroatlantskih integracijah ter vključevanju v regionalne in mednarodne povezave.

V sredo bosta predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola in švedsko predsedstvo Sveta EU na slovesnosti v Strasbourgu, kjer ta teden poteka plenarno zasedanje Evropskega parlamenta, podpisala pravni akt o vizumski liberalizaciji s Kosovom.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!