Pomilostitev katalonskih separatistov: nov dogovor močno razdelil družbo

Svet 07. Mar 202413:24 0 komentarjev
katalonski parlament
Foto: PROFIMEDIA

V Španiji so sprejeli nov dogovor glede predloga zakona o pomilostitvi katalonskih separatistov, kar je sprožilo ogorčenje v opozicijski desnici in močno razdelilo špansko družbo.

V Španiji so vladajoči socialisti premierja Pedra Sancheza s katalonskimi strankami dosegli nov dogovor glede zakona o pomilostitvi katalonskih separatistov, ki jih preganjajo zaradi poskusa odcepitve leta 2017. Stranka Skupaj za Katalonijo (Junts) je namreč glasovala proti prvemu zakonu, potem ko je bil njihov predlog o razširitvi zakona zavrnjen.

Čeprav je stranka Junts zahtevala sprejetje zakona v zameno za parlamentarno podporo, s katero bi premierju Sanchezu zagotovila nov mandat, je 30. januarja vseeno glasovala proti. Le nekaj minut pred glasovanjem je namreč neuspešno zahtevala dopolnitve zakona, da ta ne bi izključeval nikogar, ki je bil vpleten v poskus odcepitve Katalonije leta 2017.

Prvi predlog zakona je določal, da obtoženih terorizma ne bo mogoče pomilostiti, če so povzročili resne kršitve človekovih pravic. S tem se stranka Junts, ki jo vodi nekdanji predsednik katalonske vlade Carles Puigdemont, ne strinja. Ravno proti Puigdemontu sicer potekajo številni sodni postopki, tudi zaradi domnevnega terorizma.

Desnica zakonu nasprotuje

Po večdnevnem skupnem delu ter ob upoštevanju smernic evropskega in mednarodnega ustavnega prava so stranke dosegle dogovor o okrepitvi zakona o amnestiji, so v skupni izjavi v sredo sporočili socialisti, Junts in Katalonska republikanska levica (ERC).

Pojasnili so, da bo zakon zdaj zadeval “vse ljudi, povezane s procesom osamosvojitve” in bo “v celoti skladen z ustavo, zakoni in evropskim pravom”. Podrobnosti o spremembah naj bi objavili po današnji seji parlamentarnega odbora za pravosodje, poročajo tuje tiskovne agencije.

Najpomembnejša sprememba med prvim in drugim predlogom zakona je ta, da je v novem predlogu terorizem opredeljen ožje, morebitna teroristična dejanja katalonskih separatistov pa bodo ocenjevali glede na direktivo EU na tem področju iz leta 2017.

Albert Nunez Feijoo
Vodja španske opozicije Albert Nunez Feijoo. (Foto: PROFIMEDIA)

O predlogu zakona morajo zdaj glasovati poslanci spodnjega doma parlamenta. Tudi ob morebitnem sprejetju zakona bo do njegove dokončne uveljavitve utegnilo preteči še več mesecev. Po glasovanju v spodnjem domu, katerega datum še ni znan, ga mora namreč potrditi še senat, kjer pa ima desničarska opozicija, ki pomilostitvi nasprotuje, večino.

Opozicija meni, da gre pri tem zakonu za veliko ponižanje. Vodja opozicijske Ljudske stranke (PP) Alberto Nunez Feijoo je že pred januarskim glasovanjem napovedal, da bo storil vse, kar je v njegovi moči – med drugim z večino v senatu -, da bi obdobje potrjevanja čim bolj zavlekel.

Novi dogovor je Feijoo danes v govoru na kongresu Evropske ljudske stranke (EPP) v Bukarešti označil za škandal in Sanchezovo vlado obtožil, da bo dovolila, da “zelo hudi zločini” ostanejo nekaznovani. Zakon je sicer tudi v splošnem močno razdelil špansko družbo in sprožil množične proteste, tudi na poziv PP.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!