Voznike s srbskimi registrskimi tablicami kljub prepovedi spuščajo na Kosovo

Svet 15. Jun 202309:24 > 12:46 3 komentarji
Kolona na mejnem prehodu Merdare
REUTERS/Valdrin Xhemaj

Kosovska vlada je prepovedala vstop v državo za vsa vozila s srbskimi registracijami, a kot z meje poroča N1 Beograd, tudi srbski vozniki brez večjih težav vstopajo v državo. Na kosovski meji obračajo le tovornjake s srbskimi registrskimi tablicami. Ukrepi kosovskega vrha sledijo sredinemu incidentu, v katerem je srbska policija prijela tri kosovske specialce. V Beogradu trdijo, da je šlo za vdor na srbsko ozemlje, medtem pa v Prištini odgovarjajo, da so policisti le opravljali nadzor na meji.

Vlada v Prištini je po sredinem obmejnem incidentu, v katerem so srbske sile prijele tri kosovske specialce, zaostrila mejni nadzor in prepovedala vstop v državo za vsa vozila s srbskimi registrskimi tablicami. Kot piše N1 Beograd, so na Kosovu sklenili, da bo ta ukrep veljal do konca analize varnostnega stanja.

Kako prepoved izgleda, si je ekipa N1 Beograd ogledala na terenu in ugotovila, da napovedane prepovedi kosovski cariniki v praksi ne izvajajo. Skorajda vsa vozila mejo s Kosovom prečkajo normalno.

Na mejnem prehodu Jarinje tako v nobenem trenutku niso ustavljali osebnih avtomobilov, avtobusov in kombijev s srbskimi registrskimi tablicami. Novinar N1 Beograd navaja, da je nadzor nekoliko poostren in da je edina novost ta, da kosovska policija pregleduje avtomobile in preverja vse potnike.

Kot še poročajo, je vstop na Kosovo prepovedan le tovornjakom s srbskim blagom in registrskimi tablicami. Kolona tovornih vozil, ki jim je prepovedan prehod, je dolga okoli 500 metrov.

Podobno poročajo z mejnega prehoda Merdare, kjer vozila prehajajo normalno in brez večjih zastojev. Kot so za N1 Beograd povedali tamkajšnji policisti, niso prejeli sklepa prištinske vlade o prepovedi vstopa vozil s srbskimi tablicami v državo, temveč so bili obveščeni le o zaustavitvi vozil, ki prevažajo srbsko blago.

Kosovski mediji so že pred tem poročali, da se je kosovska vlada že v sredo odločila prepovedati uvoz blaga iz Srbije. Policija je tako tovornjake s srbskim tovorom začela na mejnih prehodih vračati proti Srbiji.

Zaostritev sprožil incident med srbskimi policisti in kosovskimi specialci

Poostren nadzor meje sledi sredinemu incidentu, ko so protiteroristične enote srbske žandarmerije prijele tri pripadnike specialne enote kosovske policije. Po trditvah Beograda so bili vsi trije v polni vojaški opremi in oboroženi z avtomatskim orožjem. V Srbiji dogodek opisujejo kot vdor kosovskih policistov, ki naj bi služil destabilizaciji in eskalaciji konflikta.

V Prištini medtem trdijo, da so Srbi njihove policiste ugrabili. Po navedbah kosovske policije so ti pripadali enoti mejne patrulje, ki je na območju izvajala uradne dolžnosti preprečevanja prehoda kriminalnim skupinam.

Aretacija kosovskih specialcev
REUTERS/Valdrin Xhemaj

Na severu Kosova se sicer nadaljujejo protesti srbskega prebivalstva, ki zahteva izpustitev treh aretiranih moških. Kosovska policija jih je prijela zaradi vpletenosti v majske proteste, ki so se sprevrgli v nasilje med kosovskimi Srbi in pripadniki Natove misije Kfor. Nezadovoljstvo pa ostaja tudi zaradi županov albanske narodnosti, ki so jih na spomladanskih volitvah izvolili na čelo večinsko srbskih občin. Srbska skupnost je volitve bojkotirala in izvoljenih županov ne priznava.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje