Po aretaciji domnevnega organizatorja napada na sile Nata na Kosovu spet zavrelo

Svet 13. Jun 202318:16 0 komentarjev
PROFIMEDIA

Po aretaciji domnevnega organizatorja napada na pripadnike Natove misije Kfor so se razmere na severu Kosova ponovno zaostrile. V napadih so bili ranjeni trije kosovski policisti, domnevno tudi vodja Srbske liste.

V večinsko srbskem severnem delu Mitrovice so bili danes lažje ranjeni trije kosovski policisti, ki so jih po aretaciji rojaka napadli kosovski Srbi. Po trditvah kosovskega notranjega ministra Šelala Svecla je aretirani v Zvečanu konec maja organiziral napad na Natove sile Kfor in kosovske policiste, v katerem je bilo ranjenih 30 Natovih vojakov.

Minister je po poročanju N1 Beograd tudi dejal, da je aretirani eden od vodij kriminalne skupine Civilna obramba in vodja “kriminalnih skupin, ki so leta terorizirale naše državljane, napadale pripadnike kosovske policije in kosovske institucije”.

Oglasile so se tudi sirene, ko so se zaradi aretacije začeli zbirati kosovski Srbi, ki naj bi jih bilo po poročanju francoske tiskovne agencije AFP okoli sto. Po odhodu kosovske policije so se nato mirno razšli.

Uradni Beograd trdi, da aretirani kosovski Srb ni kriminalec, temveč uspešen športnik. Po njegovi aretaciji je vodja urada srbske vlade za Kosovo Petar Petković na izredni novinarski konferenci v Beogradu kosovskega premierja Albina Kurtija znova obtožil, da želi s Kosova pregnati Srbe, razmere na Kosovu pa označil za doslej najtežje, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Kurti je pred tem veleposlanikom Francije, Nemčije, Velike Britanije, Italije in ZDA danes predstavil predlog v petih točkah za zmanjšanje napetosti na Kosovu.

Po poročanju Radia Slobodna Evropa v njem navaja, da morajo nasilne skupine takoj oditi s Kosova in da je treba prepovedati kazniva dejanja proti kosovskim institucijam. Kosovska policija, Kfor in Eulex morajo opraviti varnostno oceno razmer za zagotovitev varnosti, vlada v Prištini pa bo v sodelovanju z vsemi akterji znova razpisala županske volitve v štirih večinsko srbskih občinah na severu države. Beograd in Priština bi obnovila dialog pod okriljem EU, v tem okviru pa tudi srečanja na visoki ravni.

Odnosi med Kosovom in Srbijo so zadnje tedne znova napeti, saj Srbi, ki so 23. aprila županske volitve v štirih večinsko srbskih občinah na severu Kosova bojkotirali, sedaj ne priznajo njihovih rezultatov, ker so zmagali etnični Albanci. Zaradi tega v teh občinah – v Mitrovici oziroma na njenem severu, Leposaviću, Zubinem Potoku in Zvečanu – lokalni Srbi pripravljajo proteste, odkar so novoizvoljeni župani želeli konec maja prevzeti položaje v občinskih stavbah. Najhujši incident je bil v Zvečanu 29. maja, ko je bilo ranjenih 30 pripadnikov Kforja.

Po pisanju po portala Nova.rs naj bi v Mitrovici napadli tudi vodjo Srbske liste Gorana Rakića, gre za stranko, ki zagovarja pravice srbske manjšine na Kosovu. Rakić naj bi sicer bil blizu srbskemu predsedniku Aleksandru Vučiću.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!