Sarajevo pod vodo po močnem neurju, ki je prizadelo BiH

Svet 05. Nov. 202108:25 > 15:15
Delite:

Večji del Bosne in Hercegovine je minulo noč prizadelo močno neurje. Sprožilo se je več zemeljskih plazov, hudourniki pa so poplavili več hiš. Med drugim je poplavilo tudi prestolnico Sarajevo, najhuje je v Ilidži.

Na območju Sarajeva je poplavilo več naselij, številna območja so brez elektrike. Poplavljenih je več cest, ustavljen je javni promet v mestu. Ponekod je višina vode več kot meter, številni avtomobili so popolnoma pod vodo. Po poročanju N1 Sarajevo dež še vedno pada, vodostaj pa samo še narašča. Posamezna naselja so odrezana od mesta, zato civilna zaščita in gasilci oblikujejo plan, kako ljudem prepeljati hrano in vodo.

Reki Željeznica in Tilava sta prestopili bregove in zalilo je več hiš v naseljih Otes, Vlakovo, Butmir, Donji Kotorac in drugod. Vas Dragan Selo pri Jablanici zaradi zemeljskega plazu ni dostopna po cesti, zasulo je tudi večje število vozil.

Obilno deževje je povzročilo več težav tudi drugod po državi. Sprožilo se je več zemeljskih plazov, hudourniki pa so zalili več hiš. Materialna škoda je velika, poroča Dnevni Avaz na spletnih straneh.

V Sarajevu vlada kaos na cestah, saj je tudi tam zmanjkalo elektrike, zato ne delujejo semaforji. Zemeljski plaz v okolici ogroža številne objekte, med drugim tudi bencinsko črpalko in hotel, ki jima grozi, da se bosta zrušila v reko.

Pričakovana količina padavin na območju Mostarja je med 40 in 60 litrov na kvadratni meter, v Sarajevu pa pričakujejo, da bo padlo med 15 in 30 litrov na kvadratni meter. Na območju Mostarja se je vodostaj Neretve samo v nekaj urah dvignil za več kot meter.

Komentari

Vaš komentar