“Popolnoma nepričakovano” odkritje roverja Perseverance na Marsu

Svet 16. Dec 202118:34 5 komentarjev
Perseverance rover
PROFIMEDIA

Na mestu starodavnega jezera na Marsu je nekoč tekla lava.

Rover Perseverance (Vztrajnost) je na planetu pristal pred desetimi meseci, pa je že prišel do presenetljivega odkritja.

Najnovejša roverjeva ugotovitev je, da so skalo, čez katero je vozil po pristanku, nekoč sestavljali tokovi vulkanske lave – nekaj, kar je bilo po mnenju znanstvenikov misije “popolnoma nepričakovano”. Pred tem so mislili, da so večplastne kamnine, ki jih je fotografiral Perseverance, sedimentne.

Iz kamnin, ki jih je Perseverance doslej vzorčil, je razvidno, da so bile večkrat v stiku z vodo, nekatere vključujejo organske molekule.

Ta odkritja bi lahko znanstvenikom pomagala ustvariti natančno časovnico dogodkov, ki so se zgodili v kraterju Jezero, mestu starodavnega jezera, kar bo imelo širše posledice za razumevanje Marsa.

Ugotovitev je bila objavljena v sredo med jesenskim srečanjem Ameriške geofizične zveze v New Orleansu.

Znanstveniki so se leta spraševali, ali je kamnina v tem kraterju sedimentna, sestavljena iz plasti materiala, ki jih je pustila starodavna reka, ali magmatska, ki nastane, ko se lava ohladi.

“Začel sem obupovati, da nikoli ne bomo našli odgovora,” je v izjavi dejal Ken Farley, znanstvenik projekta Perseverance na kalifornijskem inštitutu za tehnologijo v Pasadeni v Kaliforniji.

Vse se je spremenilo, ko je Perseverance začel uporabljati sveder na koncu robotske roke za praskanje po površini kamnin.

“Kristali v skali so zagotovili nove sledi,” je dejal Farley.

Perseverance je oborožen z natančnimi instrumenti, ki lahko slikajo in analizirajo te strgane kamnine ter razkrijejo njihovo sestavo in vsebnost mineralov. Eden od teh instrumentov je PIXL ali planetarni instrument za rentgensko litokemijo.

Novembra je Perseverance s svojimi instrumenti preučeval skalo, ki jo je ekipa poimenovala “Brac”. Analiza je razkrila velike kristale olivina, obkrožene s kristali piroksena, kar je kazalo, da je kamnina izvirala iz tokov vulkanske lave.

“Dober študent geologije vam bo povedal, da takšna tekstura kaže na kamnino, ki je nastala, ko so kristali rasli in se usedli v počasi ohlajajočo se magmo – na primer v debelem toku lave, jezeru lave ali komori z magmo,” je dejal Farley.

“Kamnino je nato voda večkrat spreminjala, tako da je postala zakladnica, ki bo znanstvenikom omogočila datiranje dogodkov na Jezeru, boljše razumevanje obdobja, v katerem je bila voda pogostejša na površju planeta, in razkrivanje zgodnje zgodovine planeta.”

Mars
Profimedia

Ekipa želi vedeti, ali so kamnine, ki vsebujejo olivin, nastale zaradi jezera lave, ki se je ohladilo, ali pa izvirajo iz podzemne komore lave, ki je bila kasneje izpostavljena zaradi erozije.

“To je bilo popolnoma nepričakovano in težko razumemo, kaj to pomeni,” je dejal Farley. “Ampak špekuliral bom, da to verjetno ni prvotno dno kraterja. Glede na premer tega kraterja pričakujemo, da je prvotno dno bistveno globlje od tistega, kjer smo trenutno.”

Mogoče je lava stekla v krater, je dejal, vendar je prvotno dno kraterja pod skalo, čez katero se zdaj vozijo.

Prinašanje vzorcev

Doslej je Perseverance zbral štiri vzorce kamnin, načrtuje pa jih še do 37. Te vzorce bodo na Zemljo vrnile prihodnje misije, kar bo omogočilo, da jih bodo zelo podrobno preučili. Vzorci iz kraterja Jezero bi lahko razkrili, ali je na Marsu obstajalo življenje.

Ko se bodo vrnili na Zemljo, bo mogoče vulkanske kamnine datirati zelo natančno, tako da bi ti najnovejši vzorci lahko pomagali ekipi določiti natančnejše datume dogodkov na Marsu.

Te kamnine so bile sčasoma v stiku z vodo in so ustvarile nove minerale. Minerali v vzorcih lahko razkrijejo, kakšni so bili na rdečem planetu podnebje, okolje in sestava vode pred milijardami let.

“To nam bo povedalo, ali je bila voda, ki je tam obstajala, v preteklosti primerna za bivanje,” je dejala Kelsey Moore, geobiologinja in podoktorska raziskovalna sodelavka za planetarno znanost na kalifornijskem inštitutu za tehnologijo.

Rover je zaznal tudi organske molekule v kamnini.

Prisotnost organskih molekul ne kaže nujno znakov preteklega življenja ali biozapisov. Organske snovi lahko ustvarimo biološko ali abiotsko – fizični proces, ki ne vključuje živih organizmov.

Rover Curiosity (Radovednost), ki je na Marsu pristal leta 2012, je odkril tudi organske snovi na mestu pristanka v kraterju Gale. Zdaj ko jih je Perseverance zaznal, “nam to pomaga razumeti okolje, v katerem so nastale organske snovi”, je v izjavi dejal Luther Beegle, raziskovalec v Nasinem laboratoriju za reaktivni pogon v Pasadeni.

Čeprav je potrebnih več raziskav, da bi ugotovili, kako so bile te organske molekule ustvarjene, daje njihova prisotnost znanstveni skupini upanje. To namreč pomeni, da bi se lahko tudi na Marsu ohranili znaki preteklega ali sedanjega življenja, če bi tam kdaj obstajalo življenje.

“Ko bodo ti vzorci vrnjeni na Zemljo, bodo več let vir znanstvenih raziskav in odkritij,” je dejal Beegle.

Perseverance uporablja tudi svoj vgrajen radarski instrument za prodiranje v tla, prvi, ki so ga kdaj preizkusili na Marsu. Radar Imager za Marsov Subsurface Experiment ali RMFAX je bil uporabljen za “pogled v podzemlje in določitev strukture kamnine pod našimi kolesi”, je povedala Briony Horgan, izredna profesorica planetarne znanosti na univerzi Purdue in znanstvenica na roverjevi misiji.

Poskus je bil narejen, ko je rover vozil čez greben. Radarski podatki so razkrili več kamnin z nagibom navzdol, ki se nadaljujejo pod površjem od samega grebena. Instrumenti, kot je RIMFAX, lahko pomagajo znanstvenikom ustvariti boljši geološki zemljevid Marsa za razumevanje njegove zgodovine.

Raziskovanje starodavne reke

Perseverance je imel uspešno leto 2021, naslednje leto pa se bo preselil na še bolj zanimivo ozemlje: starodavno delto reke.

Ta struktura v obliki pahljače že leta navdušuje znanstvenike. Farley je dejal, da bo rover do delte prispel v približno šestih ali osmih mesecih.

Kamnine v delti so najverjetneje sedimentne in so lovile in ohranjale dragocene plasti mulja iz reke, ki se je nekoč izlivala v jezero kraterja. Vzorci bi lahko razkrili, ali bi se v ostankih delte lahko skrivale organske molekule, povezane z znaki življenja, ali celo mikrofosili.

Avtorica: Ashley Strickland/CNN

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje