Populacija divjih živali od leta 1970 upadla za skoraj 70 odstotkov

Svet 13. Okt 202215:07 1 komentar
PROFIMEDIA

Svetovni sklad za naravo (WWF) z vsakim poročilom razkriva vse bolj alarmantno stanje na Zemlji. Izsledki letošnjega poročila kažejo, da se je populacija divjih živali v nekaj manj kot 50 letih zmanjšala za skoraj 70 odstotkov. Številni znanstveniki verjamejo, da živimo v šestem množičnem izumrtju – največji izgubi življenja na Zemlji od časa dinozavrov – ki ga izdatno poganja človek sam.

V četrtek objavljena ocena Svetovnega sklada za naravo (WWF) kaže, da so se svetovne populacije prostoživečih živali od leta 1970 zmanjšale za več kot dve tretjini. K temu je najbolj botrovalo krčenje gozdov, človekovo izkoriščanje in onesnaževanje okolja ter oceanov in podnebne spremembe, so pojasnili.

“Resen upad nam sporoča, da se naravni svet vse bolj prazni,” je dejal Andrew Terry, direktor za ohranjanje in politiko pri zoološkem društvu iz Londona.

Poročilo, ki temelji na analizi 32.000 populacij več kot 5.000 živalskih vrst na svetu, ugotavlja, da se je številčnost divjih živali od leta 1970 zmanjšala za 69 odstotkov. Stanje je še posebej alarmantno v Latinski Ameriki in na Karibih, kjer so se nekatere vrste divjih živali v samo petih desetletjih zmanjšale za 94 odstotkov. Ugotovitve poročila so na splošno podobne ugotovitvam zadnje ocene WWF iz leta 2020, saj se število populacij prostoživečih živali še naprej zmanjšuje s hitrostjo približno 2,5 odstotka na leto, piše Reuters.

Poročilo navaja, da se je populacija rečnih delfinov v brazilski Amazoniji med letoma 1994 in 2016 zmanjšala za 65 odstotkov. Slabo kaže tudi populaciji vzhodno nižinskih goril, njihova populacija se je med letoma 1994 in 2019 zaradi lova oklestila za 80 odstotkov. A poročilo ponuja tudi drobec upanja. Populacija gorskih goril se je v zavarovanem kongovskem narodnem parku Virunga povečala s približno 400 goril leta 2010 na več kot 600 leta 2018.

A pozivi k ohranjanju narave ostajajo. Decembra se bodo delegati z vsega sveta zbrali na konferenci v Montrealu, da bi oblikovali novo globalno strategijo za zaščito rastlin in živali na svetu.

Po pisanju tujih medijev bo ena največjih zahtev verjetno povečanje financiranja svetovnih prizadevanj za ohranjanje narave. Obenem je direktorica WWC za afriško območje Alice Ruhweza pozvala bogate države, naj zagotovijo večjo finančno podporo za varovanje naše narave.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje