Porota je odločila: Ghislaine Maxwell je sodelovala pri spolnih zlorabah deklet

Svet 30. Dec 202107:48 > 08:31 0 komentarjev
Ghislaine Maxwell
Jane Rosenberg/REUTERS

Partnerica milijarderja Jeffreyja Epsteina, Ghislaine Maxwell, je bila spoznana za krivo sodelovanja pri spolnih zlorabah deklet. Maxwell, ki je novačila dekleta, da so za Epsteina med drugim opravljala erotične masaže, so nekatere žrtve obtožile, da jih je zlorabljala tudi ona. Grozi ji do 65 let zapora, so pa njeni odvetniki napovedali pritožbo.

Po petih dneh odločanja je newyorška porota Britanko Ghislaine Maxwell, partnerico pokojnega bogataša Jeffreyja Epsteina, spoznala za krivo. Porotniki so odločili, da je Epsteinu med letoma 1994 in 2004 pomagala pri spolni zlorabi deklet. Za krivo so jo spoznali v petih od šestih točk obtožnice, med njimi je tudi najresnejša točka, trgovina z ljudmi za namene spolnega izkoriščanja. Kdaj ji bodo izrekli kazen, še ni znano.

60-letni Maxwell zdaj grozi do 65 let zapora, je pa njena ekipa zagovornikov napovedala pritožbo. “Pritožbo smo že začeli pripravljati in prepričani smo, da bo oproščena,” je povedal eden od njenih odvetnikov Bobbi Sternheim.

Sodni proces zoper Maxwell je trajal mesec dni, o svoji zgodbi pa so spregovorile štiri žrtve vplivnega para: televizijska igralka Jane, nekdanja manekenka Kate, nekdanja narkomanka Carolyn in psihologinja Annie Farmer, ki se je edina predstavila s pravim imenom. Pripovedovale so, kako jih je Maxwell zmamila za masaže Epsteina z obljubami, darili, šarmom in denarjem. Tri od njih so prav tako povedale, da je bila tudi Maxwell tista, ki se jih je dotikala, in sicer po golih prsih. Zlorabe so se dogajale v različnih Epsteinovih rezidencah – v New Yorku, na Floridi, v Novi Mehiki.

Ghislaine Maxwell
Jane Rosenberg/REUTERS

Zagovorniki Ghislaine Maxwell so verodostojnost izpovedi prič želeli spodkopati z argumentom, da so jih za pričanje zoper njo spodbudile milijonske nagrade s sklada za kompenzacijo Epsteinovih žrtev. A kot je povedala ena od žrtev, Carolyn, “denar nikoli ne bo popravil tega, kar mi je storila ta ženska [Maxwell, op. a.].” Kot je povedala, ji je Maxwell po tem, ko je Epsteinu nudila erotično masažo, plačala z več sto dolarji v gotovini, Epstein pa se je ob njihovih srečanjih tudi samozadovoljeval.

Maxwell: dežurna krivka?

Ker Epsteinu nikoli niso sodili – leta 2019 je v priporu storil samomor – sodni proces zoper Ghislaine Maxwell nekateri dojemajo kot obračun za zločine obeh. Da se na Maxwell, hčerko britanskega barona Roberta Maxwella, skuša prevaliti vsa odgovornost le zato, ker Epstein ni več živ, so bili prepričani tudi njeni zagovorniki. Medtem so tožilci poroti predložili izpiske iz bank, iz katerih je razvidno, da je Maxwell od Epsteina prejela več milijonov dolarjev in je bila po njihovo motivirana, da zanj stori karkoli, le da ohrani luksuzni način življenja.

“Enotna porota je spoznala Ghislaine Maxwell za krivo enega od najhujših zločinov, ki si jih je mogoče zamisliti – omogočanje in sodelovanje pri spolnih zlorabah otrok. Gre za zločine, ki jih je zakrivila skupaj z dolgoletnim partnerjem in sostorilcem Jeffreyjem Epsteinom. Pot do pravice je bila veliko predolga, a danes ji je bilo zadoščeno. Rada bi pozdravila pogum deklet – danes odraslih žensk – ki so stopile iz senc v sodno dvorano.”

– Anne Farmer, žrtev, ki je pričala na sojenju

Ghislaine Maxwell
Jane Rosenberg/REUTERS

Maxwell se zdaj vrača v priporni center v Brooklynu, kjer od julija lani biva v izolaciji. Sodeč po njeni pritožbi, tam z njo ne ravnajo po predpisih. Pazniki so jo menda motili med spanjem, prav tako se je pritožila zaradi smradu po kanalizaciji.

Maxwell bodo sodili še zaradi dveh krivih pričanj pod prisego, nadaljujejo pa se civilne tožbe. Med njimi je civilna tožba Virginie Giuffre, ki trdi, da so jo prisilili v spolne odnose s princem Andrewom, ko je bila stara 17 let. Mediji zdaj ugibajo, ali bo Maxwell v zameno za nižjo kazen začela sodelovati s tožilstvom pri pregonu še koga drugega, ki je morda sodeloval v spolnih zlorabah.

Epsteina, ki si je leta 2019 v priporu sodil sam, so zaradi spolnih zlorab aretirali že leta 2006, vendar pa se politično dobro povezanemu milijarderju ni zgodilo nič. Stvari so se zanj spremenile po oblikovanju gibanja #JazTudi (#MeToo), ki je vodilo v odstope in tudi pregone številnih slavnih moških zaradi spolnih zlorab.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!