Porota odločila: britanska medicinska sestra je umorila sedem novorojenčkov

Svet 18. Avg 202317:46 1 komentar
Lucy Letby na sodišču
PROFIMEDIA

Britansko medicinsko sestro Lucy Letby je sodišče v Manchestru spoznalo za krivo umora sedmih novorojenčkov in poskusa umora še šestih drugih na oddelku za neonatologijo. Bolnim ali prezgodaj rojenim novorojenčkom je med drugim vbrizgavala zrak, jih prekomerno hranila z mlekom in jim vbrizgavala inzulin. Tako se je končalo najdaljše sojenje v moderni zgodovini Velike Britanije.

Med junijem 2015 in julijem 2016 se je na neonatalnem oddelku bolnišnice v Chesterju znatno povečalo število novorojenčkov, ki so utrpeli hude in nepričakovane kolapse. Vsakič, ko je do njih prišlo, je bila medicinska sestra Lucy Letby, ki obtožbe še vedno zanika, v službi.

Zdaj 33-letno medicinsko sestro so v času preiskave trikrat aretirali, nazadnje leta 2020, ko so jo tudi obtožili. Tožilstvo jo je označilo za “preračunljivo žensko, ki je izkoristila ranljivost nedonošenčkov, da bi prikrila svoja dejanja”, pri čemer je uporabljala metode, ki “niso pustile veliko sledi”.

“V njenih rokah so nedolžne snovi, kot so zrak, mleko, tekočine – ali zdravila, kot je inzulin –, postale smrtonosne. Svoje znanje je izrabila, da bi povzročila poškodbe, žalost in smrt,” je po poročanju britanskega BBC dejal tožilec Pascale Jones.

Med preiskavo njenega doma je policija našla bolnišnično dokumentacijo in več zapisov na majhnih listkih. “Zlobna sem, to sem naredila,” naj bi pisalo na enem od njih. “Ne zaslužim si živeti. Namenoma sem jih ubila, ker nisem dovolj dobra, da bi skrbela zanje,” pa na drugem. Prvi zapis je poskušala Letby kasneje pojasniti z besedami, da ga je napisala po tem, ko so jo po smrti trojčkov na oddelku premestili na pisarniške dolžnosti. Kot je dejala, se je zaradi tega počutila, kot da je “nekaj naredila narobe”. Ob tem je namignila, da naj bi nadrejeni krivdo pripisali njej ter tako prikrili napake bolnišnice.

Listek medicinske sestre Lucy Letby Listek medicinske sestre Lucy Letby
Listek, ki so ga našli pri Lucy Letby. (Cheshire Police via REUTERS)
Lucy Letby ob aretaciji. (Cheshire Police via REUTERS)
Neonatalni oddelek bolnišnice v Chestru Neonatalni oddelek bolnišnice v Chestru
Neonatalni oddelek bolnišnice Chester. (Cheshire Police)

Danes so jo spoznali za krivo umora sedmih dojenčkov, ki so bili v oskrbi na neonatalnem oddelku, poleg tega pa jo je porota spoznala za krivo poskusa umora še šestih novorojenčkov. Kazen ji bodo izrekli v ponedeljek, o poskusu umora štirih otrok pa porota ni odločila. Ene obtožbe o poskusu umora je bila oproščena.

Sojenje je trajalo 10 mesecev in je po poročanju BBC najdaljše sojenje za umor v zgodovini Velike Britanije. Zaradi količine in kompleksnosti dokazov je bil zahteven za vse vpletene, predvsem za starše umorjenih dojenčkov. Sodnik je na koncu porotnike pohvalil za njihovo delo, zaradi težavnosti primera pa jim nikoli več ne bo treba sodelovati v poroti. O krivdi Lucy Letby so sicer razpravljali več kot 100 ur.

Britanski minister za zdravje Steve Barclay je danes sporočil, da je vlada v Londonu odredila neodvisno preiskavo okoliščin zločinov, ki jih je storila Letby. Po njegovih besedah bo ta pomagala staršem in svojcem žrtev dobiti odgovore, ki jih potrebujejo. Pomagala bo tudi razjasniti, kdaj in kako standardi varnosti pacientov niso bili izpolnjeni ter kako so bili obravnavani takrat izraženi pomisleki v zvezi s tem.

Primer Lucy Letby je na Otoku obudil spomine na dva zloglasna britanska morilca, zdravnika Harolda Shipmana in medicinsko sestro Beverly Allitt. Prvi je bil spoznan za krivega umora 15 pacientov, kasnejša preiskava pa je pokazala, da je med letoma 1971 in 1998 z morfijem ubil okoli 250 ljudi. Allitt pa je bila leta 1993 zaradi umora štirih otrok in poskusa umora treh drugih obsojena na dosmrtni zapor.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje