Posebna učna ura za najmlajše: kako skrbeti za psa

Navdih 03. Mar 202310:33 0 komentarjev
pes
PROFIMEDIA

Psi so čudoviti življenjski sopotniki, a marsikdo se ne zaveda, da je domača žival tudi ogromna odgovornost, zato pri naših severnih sosedih za najmlajše organizirajo brezplačno šolanje za bodoče lastnike psov.

Na Dunaju bodoče lastnike psov predhodno poučujejo o pravilni skrbi zanje, s posebnim brezplačnim programom, namenjenim osnovnošolcem, pa izobraževanje začenjajo že pri najmlajših.

“Otroci obožujejo živali in še posebej pse, ki jih je na Dunaju zelo veliko. Da se bodo v našem mestu dobro počutili tako dvo- kot tudi štirinožci, je zelo pomembno, da otroke že zgodaj podučimo o pravilnem ravnanju z živalmi,” je program opisal Jürgen Czernohorszky, mestni minister za zaščito živali.

Mnogi bodoči lastniki namreč ne vedo, koliko časa, truda in denarja je treba vložiti v domačo žival. Na Dunaju so zato sprejeli vrsto ukrepov, s katerimi želijo preprečiti, da bi psi pristali v zavetiščih in da bi lastniki z njimi neustrezno ravnali. Eden od ukrepov je izobraževanje najmlajših, zato je dunajski urad za varstvo živalskih pravic pripravil posebno učno uro za osnovnošolce.

Dunajčani, ki razmišljajo o tem, da bi si omislili psa, se morajo od leta 2019 o pasjih potrebah in pravilni skrbi za žival predhodno izobraziti na obveznem tečaju. Do danes ga je opravilo že več kot 10.000 Dunajčanov.

Preberite še: Psi z misijo reševati življenja: kako urijo naše reševalce na štirih tačkah?

Brezplačni program je namenjen osnovnošolcem med šestim in desetim letom starosti in obsega eno učno uro, ki jo za svoj razred lahko naročijo učitelji. Program izvaja usposobljeni pasji trener, ki otrokom v razredu na igriv in starosti primeren način predstavi, kako pravilno ravnati s psi, kako skrbeti za ustrezno nego in prehrano ter kaj se dogaja v razvoju od mladička do odrasle živali.

V lanskem letu se je na ta način o ravnanju s psi izobrazilo že več kot 1.000 dunajskih učencev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!