Posneli žival, za katero so mislili, da je izumrla (VIDEO)

Svet 10. Nov 202310:36 1 komentar
ehidni ujet na kameri
Foto: Posnetek zaslona/REUTERS

V odročnem indonezijskem gorovju so znanstveniki obnemeli. Po več kot 60 letih so ponovno opazili živalsko vrsto, za katero so se bali, da je že izumrla.

Odprava oxfordskih znanstvenikov, ki se je štiri tedne mudila v biodiverzitetno pestrem indonezijskem gorovju Kiklop, je na zadnji dan ekspedicije na kamero ujela davno izgubljenega sesalca, poroča Reuters.

“Živi fosil”

Attenboroughov dolgokljuni ehidni je ime dobil po britanskem naravoslovcu Davidu Attenboroughu. Ehidni ima bodice ježa, smrček mravljinčarja in krtove noge, poimenovali pa so ga kar živi fosil, zapišejo na BBC. Še ena njegova posebnost, ki ga ločuje od množice drugih sesalcev, je dejstvo, da ehidni odlaga jajca, po zemlji pa naj bi se sprehajal že pred približno 200 milijoni leti, ko so po Zemlji še hodili dinozavri.

Do sedaj je bil edini dokaz o obstoju te vrste več desetletij star muzejski primerek mrtve živali.

Ekipa znanstvenikov, ki se je odpravila na ekspedicijo, je v zapisu na spletni strani zapisala, da je zdaj treba storiti vse, da zaščitimo ponovno odkrito vrsto in njegovo gorsko domovanje.

Evforija ob prvem ogledu videoposnetka

Ko se je biolog James Kempton po koncu popotovanja spustil z gorovja, je posnetke majhnega plahega bitja, ki se je sprehajal po gozdu, našel na zadnji pomnilniški kartici enega izmed 80 daljinskih fotoaparatov.

“Bil sem evforičen, vsa ekipa je bila evforična,” trenutek, ko so z ekipo prvič zagledali posnetek, za BBC opisuje Kempton in doda: “Ne šalim se, ko rečem, da je šlo za zadnjo pomnilniško kartico, ki smo jo pogledali, z zadnje kamere, ki smo jo prevzeli na zadnji dan naše odprave.”

“Mojim kolegom, ki so še ostali … , sem zakričal: “našli smo ga, našli smo ga,” stekel od mize proti dnevni sobi in objel kolege,” še pripoveduje za Reuters.

Odročno gorovje, biodiverzitetni raj

Poleg iskanja “izgubljene” ehidne je ekspedicijska odprava odkrila nove vrste žuželk in žab ter opazovala zdrave populacije kengurujev in rajskih ptic, še zapišejo na BBC.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje