Postanite sponzor oceana – kako bo majhna državica zaščitila svoj naravni zaklad

Magazin 21. Sep 202320:34 0 komentarjev
Morje ob otoku Niue
PROFIMEDIA

Naraščajoče temperature in gladine oceanov ter onesnaženje morske vode še posebej ogrožajo majhne otoške države, ki jih ocean povsem obdaja. Ena takih državic se je varovanja oceana lotila na zanimiv način. Donatorjem je v "zakup" ponudila 127 tisoč kvadratnih kilometrov zaščitenega morskega rezervata.

Mala otoška državica Niue leži v Polineziji. Od Nove Zelandije, pod katero kljub širokim pooblastilom in samoupravi formalno spada, je odmaknjena za okoli 2.400 kilometrov. Državica stoji na 270 kvadratnih kilometrov velikem atolu, ki ga z vseh strani obdaja Pacifik. Spremembe v oceanu, ki bi jih povzročilo onesnaženje in segrevanje vode, bi to otoško državico hudo prizadele.

Prav zato so se varovanja morja lotili na nekoliko drugačen način. Premier državice Dalton Tagelagi je v torek v New Yorku začel dobrodelno kampanjo in donatorjem ponudil 127 tisoč kvadratnih kilometrov varovanega območja oceana. Kot piše Associated Press (AP), lahko donatorji za dobrih 138 evrov poskrbijo, da bo en kvadratni kilometer ostal čist in zavarovan.

S tem zneskom namreč podprejo delo neprofitnih organizacij, ki morski rezervat Moan Mahu varujejo pred nedovoljenim ribolovom in onesnaženjem. Z akcijo želijo zbrati okoli 16,9 milijona evrov, s čimer bi lahko organizacije v rezervatu delovale še naslednjih 20 let.

Območje rezervata predstavlja le 40 odstotkov vseh voda pod upravo Niueja. Poseben odnos domačinov s prostranim oceanom je ob začetku dobrodelne kampanje orisal tudi premier državice Tagelagi. “Od oceana živimo, to je naš vir preživetja,” je povedal v pogovoru za AP.

Kot je dodal, so ocean podedovali od svojih prednikov, zdravega pa ga želijo prepustiti tudi naslednjim generacijam.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!