Potni listi, ki vam prinašajo največ svobode: na katerem mestu je slovenski

Svet 11. Jan 202317:10 0 komentarjev
BIOMETRIČNI POTNI LISTI
Bobo

Trojček azijskih držav je na vrhu seznama držav z "najmočnejšimi" potnimi listi, kaže poročilo londonskega podjetja za raziskave Henley & Partners. Slovenija je na 11. mestu.

Japonska ima še naprej tako imenovani najmočnejši potni list, kar pomeni, da imate z njenim potnim listom največ možnosti za potovanja brez vizumov. Potovanje omogoča na 193 destinacij, tik za njo pa sta Singapur in Južna Koreja. Ti državi svojim prebivalcem potovanje brez vizumov omogočata v 192 držav po svetu, kaže analiza podjetja Henley & Partners. Japonska je na vrhu že peto leto zapored, leta 2017 pa je bila na petem mestu.

Družba Henley & Partners se že 18 let ukvarja z analizami globalnih državljanstev, ob tem pa ugotavlja, da je stopnja potovanj po svetu po podatkih Mednarodnega združenja letalskih prevoznikov (IATA) pri 75 odstotkih v primerjavi s predepidemičnimi časi.

Slovenski potni list se uvršča tik za prvo deseterico, na 11. mesto, in brez vizuma omogoča 182 destinacij po svetu. Najboljšo uvrstitev smo dosegli v letih 2018 in 2019, ko smo bili deseti.

Če se upoštevajo vse države pred nami, je Slovenija 32. država po moči svojega potnega lista, saj si številne delijo mesta.

Seznam držav temelji na podatkih Mednarodnega združenja za zračni promet (IATA) in razvršča potne liste na podlagi tega, v koliko držav imajo njihovi imetniki vstop brez predhodnega urejanja vizuma.

Najvišje v Evropi Nemčija in Španija

Med evropskimi državami sta najvišje uvrščeni Nemčija in Španija, ki s svojim potnim listom omogočata potovanje v 190 destinacij.

Od naših sosed je najvišje uvrščena Italija s 189 destinacijami, sledita Avstrija s 188 in Madžarska, ki omogoča prosto potovanje v eno destinacijo več kot Slovenija. Za nami je Hrvaška na 17. mestu.

Henley Passport Index razvršča 199 potnih listov glede na število destinacij, do katerih lahko njihovi državljani dostopajo brez predhodnega vizuma. Posodablja se v realnem času vse leto, ko in če začnejo veljati spremembe vizumske politike.

Med potnimi listi, ki omogočajo najmanj potovanj brez vizumov, je povsem na dnu lestvice Afganistan s 27 destinacijami, sledita pa Irak z 29 in Sirija s 30 destinacijami po svetu.

Najmočnejši potni listi za leto 2023 družbe Henley & Partners

1. Japonska (193 destinacij)

2. Singapur, Južna Koreja (192 destinacij)

3. Nemčija, Španija (190 destinacij)

4. Finska, Italija, Luksemburg (189 destinacij)

5. Avstrija, Danska, Nizozemska, Švedska (188 destinacij)

6. Francija, Irska, Portugalska, Združeno kraljestvo (187 destinacij)

7. Belgija, Nova Zelandija, Norveška, Švica, Združene države Amerike, Češka (186 destinacij)

8. Avstralija, Kanada, Grčija, Malta (185 destinacij)

9. Madžarska, Poljska (184 destinacij)

10. Litva, Slovaška (183 destinacij)

11. Slovenija, Latvija (182 destinacij)

Seznam družbe Henley & Partners je eden od indeksov, ki so jih ustvarila finančna podjetja za razvrščanje svetovnih potnih listov glede na dostop, ki ga zagotavljajo svojim državljanom. Henleyjev indeks razvršča 199 potnih listov na podlagi števila destinacij, kamor lahko njihovi imetniki potujejo brez predhodnega vizuma. Posodablja se vse leto in spremlja spremembe vizumske politike. Indeks potnih listov podjetja Arton Capital upošteva potne liste 193 držav članic Združenih narodov in šestih ozemelj – Tajvan, Macao, Hongkong, Kosovo, palestinsko ozemlje in Vatikan. Ozemlja, priključena drugim državam, so izključena.

Njegov indeks za leto 2022 Združene arabske emirate uvršča na prvo mesto. Prihod brez vizuma ali z njim ob prihodu je mogoč v 181 držav.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!