Potni listi, s katerimi najlažje in najtežje potujete: kako se je odrezal naš?

Svet 10. Apr 202207:47 > 08:02 0 komentarjev
Potni list
Foto: TIna Kosec/BOBO

Zapiranje zračnega prostora zaradi ruske vojaške agresije in odprtje meja za ukrajinske begunce sta začela vplivati na potovanja, kažejo najnovejši podatki o svetovnih potnih listih.

Čeprav se na vrhu seznama držav s tako imenovanimi močnimi potnimi listi – kar pomeni, da imate z njihovimi potnimi listi največ možnosti za potovanja brez vizumov – ni zgodilo veliko sprememb, pa se stvari na dnu lestvice potnih listov, ki jo je sestavilo londonsko svetovalno podjetje Henley & Partners, že spreminjajo.

Od izbruha vojne konec februarja so številne države spremenile svojo vstopno politiko ali popolnoma opustile vizumske zahteve za imetnike ukrajinskih potnih listov, kar pomeni, da se je Ukrajina povzpela rekordno visoko.

Evropska unija, Združene države Amerike in Kanada so ruskim letalskim družbam prepovedale vstop v njihov zračni prostor, nekatere destinacije pa ruskim državljanom ne izdajajo več vizumov, “s čimer je ruski potni list dejansko obsojen na najnižji status v večjem delu razvitega sveta”, kaže poročilo.

Henley Passport Index, ki temelji na podatkih Mednarodnega združenja letalskih prevoznikov (IATA), od leta 2006 redno spremlja, kateri potni listi so najmočnejši na svetu.

Na seznamu za drugo četrtletje leta 2022 se je Ukrajina dvignila za eno mesto in je zdaj na 34. mestu, njeni državljani pa lahko potujejo na 143 destinacij brez vizuma (ali pa dobijo vizum ob prihodu). Rusija je padla za štiri mesta, na 49. mesto, Rusi pa lahko potujejo v 117 držav – položaj, ki se bo po pričakovanjih poslabšal, ko bodo formalizirane začasne ukinitve vizumov in sankcije.

Potni list
PROFIMEDIA

Dogodki v Ukrajini jasno kažejo na “globok in morda nepopravljiv vpliv vojne na svobodo gibanja”, so zapisali v poročilu. Na vrhu ostajata Japonska in Singapur, ki si delita prvo mesto. Imetniki teh potnih listov lahko potujejo na 192 destinacij brez vizuma, vendar je treba omeniti, da ta podatek ne upošteva začasnih omejitev. Afganistanci pa so znova na dnu in lahko brez vizuma vstopijo v samo 26 držav.

Med desetimi najboljšimi je še vedno Južna Koreja, ki si z Nemčijo deli drugo mesto (190), Finska, Italija, Luksemburg in Španija pa so skupaj na tretjem mestu (189). Na četrtem mestu so Avstrija, Danska, Nizozemska in Švedska (188), Francija pa je zdrsnila na peto mesto. Združeno kraljestvo, ki je prejšnji mesec sprostilo omejitve, povezane s covidom-19, se je pomaknilo za eno mesto in si zdaj deli peto mesto s Francijo, Irsko in Portugalsko (117). Združene države Amerike ostajajo na šestem mestu (186), mesto pa si delijo z Belgijo, Novo Zelandijo, Norveško in Švico. Na sedmem mestu ni nobenih sprememb, Avstralija, Kanada, Češka, Grčija in Malta so spet ostale skupaj (185). Na osmem mestu je Madžarska (183), medtem ko je Poljska z osmega zdrsnila na deveto mesto na lestvici, ki si ga deli z Litvo in Slovaško (182). Prvih deset zaokrožajo Estonija, Latvija in Slovenija (181).

Potni listi, s katerimi se v letu 2022 najlažje potuje:

1. Japonska, Singapur (192)

2. Nemčija, Južna Koreja (190)

3. Finska, Italija, Luksemburg, Španija (189)

4. Avstrija, Danska, Nizozemska, Švedska (188)

5. Francija, Irska, Portugalska, ZK (187)

6. Belgija, Nova Zelandija, Norveška, Švica, ZDA (186)

7. Avstralija, Kanada, Češka, Grčija, Malta (185)

8. Madžarska (183)

9. Litva, Poljska, Slovaška (182)

10. Estonija, Latvija, Slovenija (181)

Potni listi, s katerimi se v letu 2022 najtežje potuje:

Več držav po svetu ima dostop brez vizumov ali z vizumom ob prihodu v manj kot 40 držav. To so:

105. Severna Koreja (39)

106. Nepal in palestinska ozemlja (37)

107. Somalija (34)

108. Jemen (33)

109. Pakistan (31)

110. Sirija (29)

111. Irak (28)

112. Afganistan (26)

Seznam družbe Henley & Partners je eden od več indeksov, ki so jih ustvarila finančna podjetja za razvrščanje svetovnih potnih listov glede na dostop, ki ga zagotavljajo svojim državljanom. Henleyjev indeks razvršča 199 potnih listov na podlagi števila destinacij, kamor lahko njihovi imetniki potujejo brez predhodnega vizuma. Posodablja se vse leto in spremlja spremembe vizumske politike. Indeks potnih listov podjetja Arton Capital upošteva potne liste 193 držav članic Združenih narodov in šestih ozemelj – ROC Tajvan, Macau (SAR Kitajska), Hongkong (SAR Kitajska), Kosovo, palestinsko ozemlje in Vatikan. Ozemlja, priključena drugim državam, so izključena.

Njegov indeks za leto 2022 uvršča Združene arabske emirate na prvo mesto. Prihod brez vizumov ali z vizumom je mogoč v 160 držav.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!