Pozabljena vojna: v Sudanu od aprila več tisoč mrtvih in tri milijone beguncev

Svet 09. Jul 202310:26 1 komentar
sudan, begunci
Otroci, ki so morali zapustiti domove, v begunskem zatočišču v Kartumu, 8. julij 2023; Profimedia

V zračnih napadih v Sudanu je bilo samo včeraj ubitih več deset civilistov. Generalni sekretar Združenih narodov je posvaril pred popolno državljansko vojno v Sudanu, ki bi lahko destabilizirala celotno regijo.

V zračnih napadih v kraju Omdurman v Sudanu je v soboto bilo ubitih najmanj 22 civilistov, je sporočilo zdravstveno ministrstvo regije Kartum.

Za smrtonosni napad na najštevilčnejše sudansko mesto je paravojaška skupina RSF obtožila sudansko vojsko, s katero bije boj za prevlado od sredine aprila dalje, poroča katarska televizijska mreža Al Jazeera.

Sile za hitro podporo (RSF) so navedle, da je v napadih umrlo več kot 31 ljudi, številni pa naj bi bili še ranjeni. Prestolnica Kartum in okoliški kraji so redno prizorišče napadov sudanskih sil, boji pa so siloviti predvsem še v regiji Darfur.

sudan, begunci
Begunsko zatočišče v Kartumu; Profimedia

Zaskrbljenost nad novimi spopadi je izrazil tudi generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres, ki je posvaril pred popolno državljansko vojno v Sudanu, ki bi lahko destabilizirala celotno regijo, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

V spopadih v Sudanu, ki so se začeli 15. aprila, je po nekaterih ocenah doslej umrlo več kot 3300 ljudi. Po navedbah ZN je razseljenih več kot 2,9 milijona ljudi, od tega se jih je 600.000 zateklo v sosednje države.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje