Požar v Kataloniji uničil že več kot 1000 hektarjev, gori tudi na Sardiniji

Svet 25. Jul 202113:07 0 komentarjev
Požar v Kataloniji
Twitter/@gerardferrate

Približno sto kilometrov zahodno od španskega mesta Barcelona je v soboto izbruhnil požar, ki je doslej uničil 1100 hektarjev gozda in kmetijskih površin, so danes sporočile pristojne oblasti. Domove je moralo zaradi požara zapustiti okoli 80 ljudi. Pri gašenju pomaga tudi vojska.

Požar je izbruhnil v soboto in doslej uničil 1100 hektarjev gozdov in kmetijskih površin, je na Twitterju zapisala katalonska komisija za gozdove. Zakaj je zagorelo, ni znano.

Gasilcem že od jutra pri gašenju požara pomagajo tudi pripadniki španske vojske, a jim ga še ni uspelo obvladati. Oblasti se bojijo, da bo veter, ki začne na območju običajno pihati okoli poldneva, še okrepil požar. Poleg tega temperature zraka znašajo okoli 30 stopinj Celzija, na območju pa vlada tudi huda suša.

Neposredno je ogroženih do 5000 hektarjev površin, pepel je že dosegel približno sto kilometrov oddaljeno Barcelono. Doslej je moralo domove zaradi požara zapustiti okoli 80 ljudi.

Gre sicer za največji požar v Kataloniji letos, poroča regionalni časnik El Periodico. Pretekli konec tedna je požar na območju Costa Brava na severu Katalonije uničil 415 hektarjev gozda.

Požar tudi na Sardiniji

Na severu Sardinije v bližini kraja Oristano so zaradi večjega požara, ki ogroža hiše, v noči na danes evakuirali skoraj 400 ljudi. Gori na približno sto hektarjih površine. Gasilci ognjenih zubljev še nimajo pod nadzorom.

Zaradi požara so na severu Sardinije tudi zaprli več cest. Domnevajo, da je bil požar podtaknjen. V Italiji je za to zagrožena kazen od štirih do desetih let zapora.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!