Poziv Tanji Fajon in Jankoviću: Ne dovolite projekcije filma

Slovenija 14. Okt 202218:43 6 komentarjev
Srebrenica, Potočari
Potočari (foto: PROFIMEDIA)

Predvajanje filma Republika Srbska: Boj za svobodo, ki ga je režiral srbsko-kanadski režiser Boris Malagurski, je poskrbel za novo razburjenje v Bosni in Hercegovini, pa tudi drugod. Kritični glasovi nasprotujejo predvajanju filma, saj mu očitajo zanikanje genocida oziroma izkrivljanje dejstev o zgodovini dogodkov v BiH. Med najbolj glasnimi nasprotniki so med drugimi županja Sarajeva Benjamina Karić in Matere Srebrenice. Ker naj bi film predvajali tudi v Ljubljani, so Matere Srebrenice slovensko ministrico za zunanje zadeve Tanjo Fajon in ljubljanskega župana Zorana Jankovića pozvale, naj preprečita projekcijo.

Matere Srebrenice so v četrtek na Twitterju zunanjo ministrico Tanjo Fajon in župana Ljubljane Zorana Jankovića pozvale, naj preprečita predvajanje filma Republika Srbska: Boj za svobodo v slovenski prestolnici. Filmu, ki ga je režiral srbsko-kanadski režiser Boris Malagurski, med drugim očitajo zanikanje genocida, še posebej pa jih je po navedbah N1 Sarajevo zmotilo to, da so nekatere prizore posneli v Srebrenici.

“Našo drago prijateljico Tanjo Fajon in cenjenega župana Ljubljane Zorana Jankovića pozivamo, naj ne dovolita predvajanja filma o zanikanju genocida v Srebrenici. Slovenija je občutila, kaj pomeni agresija, naši sosedi vedo, kakšno kalvarijo smo doživeli med agresijo,” je zvenel apel, ki so ga objavile Matere Srebrenice.

Po navedbah N1 Sarajevo so Matere Srebrenice prav tako izrazile prepričanje, da vsi, ki podpirajo film, podpirajo tudi rusko agresijo zoper Ukrajino. Po njihovih navedbah film ne le zanika genocid, temveč tudi agresijo na Bosno in Hercegovino in zgodovino BiH “z namenom okrepiti zanikovalce genocida v Srebrenici – tiste, ki so zagrešili zločine proti človečnosti in genocid, tiste, ki slavijo zločince /…/”.

Kaj Materam Srebrenice odgovarjata ministrica in župan

Z ministrstva na zunanje zadeve so nam sporočili, da se s prošnjo za preprečitev prikazovanja filma na ministrico Fajon ali na ministrstvo, ki ga vodi, še ni obrnila nobena organizacija.

“Filma ne poznam, zato njegove vsebine ne morem komentirati, prav tako ne morem vplivati na (ne)prikazovanje filma,” je sporočila Fajon. Kot je dodala, sta njeno stališče in stališče ministrstva za zunanje zadeve o genocidu jasna: “Genocid je dejstvo, je dobro dokumentiran zločin, ki je bil dokazan in so o njem razsodila mednarodna sodišča in sodišča v BiH. Noben film teh dejstev ne more spremeniti.”

Ministrica je ob tem tudi ostro obsodila zanikanja genocida. “Zanikanje genocida v Srebrenici in poveličevanje vojnih zločincev je povsem nesprejemljivo in zavržno dejanje, enako tudi potvarjanje zgodovinskih dejstev,” je komentirala. “Spomin na žrtve genocida sem počastila tudi sama na obisku v Srebrenici in na srečanju z Materami Srebrenice, ki jim ob vsaki priložnosti izrekam iskreno sočutje zaradi izgub in preživetih grozot,” je spomnila.

Na apel so se že odzvali tudi na ljubljanski občini, kjer so prejeli dopis gibanja AntiDayton, ki si prizadeva za obnovitev ustave BiH iz leta 1992 in ohranjanja spomina na žrtve genocida, ter so jim po lastnih navedbah že odgovorili. Sporočili so, da je Mestna občina Ljubljana ustanoviteljica enega kina, in sicer Kinodvora, ki “ni in ne bo predvajal kateregakoli posnetka, ki bi negiral zločin in genocid v Srebrenici ali kjerkoli drugje”.

Na spletni strani režiserja Malagurskega je sicer zavedeno, da naj bi film predvajali 8. novembra v Parohijskem domu v Ljubljani. Parohijski dom smo skušali kontaktirati, a potrditve, da informacija drži, še nismo prejeli.

Režiser filma Malagurski kritikom, ki si prizadevajo preprečiti predvajanje njegovega filma v evropskih mestih, odgovarja na Twitterju. Tam je zapisal: “Najglasnejši nasprotniki mojega filma ‘Republika Srbska: Boj za svobodo’ niso videli. Zakaj se nekateri ljudje slepo vključijo v kampanjo za prepoved filma zaradi trditev, ki naj bi jih vseboval, pa jih ne?”

Na Twitterju je prav tako objavil fotografije iz Potočarjev, pri čemer je zapisal, da je v filmu obsojeno vse, kar se je tam dogajalo, navaja N1 Sarajevo. Kot že zapisano, je Matere Srebrenice po navedbah tega medija zmotila predvsem to, da so nekatere prizore posneli na območju Srebrenice.

Poleg Mater Srebrenice si za preprečitev projekcije filma prizadevajo tudi drugi – peticijo proti projekciji je denimo sprožil Kanadski Inštitut za raziskovanje genocida (IGK). Medtem ko je peticijo podpisalo več kot 25.000 ljudi, število podpisnikov pa še narašča, je javno nasprotovanje izrazila tudi županja Sarajeva Benjamina Karić.

Na Twitterju je objavila dopis, ki ga je poslala županu Salzburga Haraldu Preunerju in v katerem je županskega kolega pozvala, naj prepreči predvajanje filma. “Film ni umetniško delo, ampak propaganda, ki izkrivlja dejstva in poveličuje ideologije, ki so povzročile prvotni razdor v naši državi, genocid in številne vojne zločine,” je zapisala.

Dan po objavi poziva je sporočila še, da je bil njen apel uspešen in da so predvajanje filma v Salzburgu odpovedali.

Projekcijo filma, ki naj bi ga predvajali v več evropskih mestih, naj bi, sodeč po objavi na Twitterju, ki jo je poobjavil direktor spominskega centra Srebrenica-Potočarji Emir Suljagić, že preprečili v Stuttgartu, Düsseldorfu, Münchnu, Offenbachu, Salzburgu, Celovcu, Bernu, Bruslju, Antwerpnu, Rotterdamu in Beljaku.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje