“Pozor, žeparji”: viralni posnetki Italijanke, ki svari pred nepridipravi

Svet 09. Jul 202316:14 0 komentarjev
PROFIMEDIA

Med poletjem svoje priložnosti iščejo predrzni žeparji, ki jim je na kožo pisana gneča in brezskrbnost ljudi. A je Italijanka vzela stvari v svoje roke. Z vzkliki "pozor, žeparji" na ulicah in avtobusnih postajah opozarja turiste pred nepridipravi. Ta dobronamerna dejanja so postala pravi hit na TikToku, kjer imajo posnetki tudi več kot deset milijonov ogledov.

57-letna Benečanka Monica, ki stoji za viralnimi posnetki na družbenih omrežjih, je spregovorila o svojem “poslanstvu”. Kaj počne?

S preprostimi vzkliki “pozor, žeparji” oziroma “attenzione, borseggiatrici” opozarja turiste pred nepridipravi, ki smukajo med množico in čakajo na svojo priložnost.

To počne s somišljeniki, ki ji pomagajo odganjati zmikavte. Skupina prostovoljcev je pred časom ustvarila profil na TikToku pod imenom “državljani, ki niso raztreseni” oziroma “cittadini non distratti“. Profil ima trenutno več kot tristo tisoč sledilcev, posnetki pa imajo več kot deset milijonov ogledov.

Namen skupine je opozarjanje turistov in domačinov pred morebitnimi žeparji.

“Že 30 let sem del skupine, katere namen je delati hrup in svariti pred roparji. Trenutno nas je v skupini 40,” je Monica povedala za Newsweek. Na posnetkih, objavljenih na družbenih omrežjih, je videti prostovoljce, ki kričijo na ulicah, avtobusnih postajah …

“Želimo le obveščati turiste, naj so pozorni. Velikokrat tujci nimajo informacij o italijanskih mestih in uličnem kriminalu, ki je prisoten na vsakem koraku,” je povedala Monica in izpostavila, da žeparji ne posegajo le po denarnicah, telefonih in urah, ampak tudi po osebnih dokumentih.

“Nepridiprave že več let skušamo pregnati s turističnih točk, a ne gre,” Monico povzema Newsweek.

Čeprav bi pričakovali, da bo policija hvaležna za dodatno pomoč, po oceni Monice ta ne kaže veliko navdušenja. Skrbi jo tudi, da žeparji pogosto niso sankcionirani. “Če žeparjev policija ne ujame pri delu, veljajo za nedolžne,” je pojasnila Monica in turiste ponovno pozvala, da če slišijo vzklike “attenzione, borseggiatrici”, naj dvakrat preverijo, ali jim kaj ne manjka.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!