Pravica do splava: v javnost prišel osnutek odločitve, ki bi spremenila vse

Svet 03. Maj. 202208:23 > 19:312 komentarja
Delite:
ZDA
Foto: PROFIMEDIA

Objava osnutka odločitve ameriških vrhovnih sodnikov je vznemirila zagovornike človekovih pravic v ZDA. Iz osnutka odločitve, ki ga je objavil ameriški Politico, je razvidno, da je pet ameriških vrhovnih sodnikov naklonjenih odpravi odločitve sodišča iz leta 1973, ki je Američankam zagotovila pravico do splava.

Ameriški Politico je objavil osnutek odločitve ameriških vrhovnih sodnikov glede zakona zvezne države Misisipi o prepovedi pravice do splava po 15. tednu, ki bo, če bo osnutek postal tudi uraden, prelomna – ameriški vrhovni sodniki namreč nameravajo zavrniti sodbo v primeru Roe proti Wade, ki od leta 1973 služi kot pravna podlaga za zagotavljanje pravice do izbire za splav v ZDA. Sodniško mnenje, piše CNN, bi lahko povsem spremenilo področje pravic žensk do reproduktivnega zdravja v ZDA.

Avtor osnutka odločitve, ki ima večinsko podporo sodnikov, Samuel Alito, v osnutku piše, da so se sodniki v primeru Roe proti Wade očitno odločili napak, češ da ameriška ustava ženskam ne zagotavlja pravice do splava. Za napačno razglaša tudi odločitev vrhovnega sodišča v primeru Casey, ki je leta 1992 potrdila Roe proti Wade. “Neizbežni zaključek je ta, da pravica do splava ni globoko zakoreninjena v zgodovini in tradicijah naroda,” je Alito zapisal po navedbah ameriškega Politica.

Politico navaja, da je zavrnitev sodbe Roe proti Wade podprlo pet konservativnih sodnikov. Poleg Alita, ki je bil na funkcijo vrhovnega sodnika imenovan v času administracije Georgea W. Busha, so to še Clarence Thomas, Neil Gorsuch, Brett Kavanaugh in Amy Coney Barrett. Ker je zeleno luč odločitvi prižgalo pet konservativnih sodnikov od skupno devetih, glas predsednika ameriškega vrhovnega sodišča, prav tako konservativca Johna Roberta, ne bo odločilen. Roberts je sicer doslej ščitil pravico do splava – tudi tokrat naj bi zagovarjal odločitev, ki bi vzdržala zakonodajo Misisipija o prepovedi splava po 15. tednu, a bi ohranila nekatere varovalke glede pravice do splava, piše CNN.

Avtentičnost osnutka dokumenta je bila sprva vprašljiva, a je Roberts pozneje potrdil, da gre za verodostojen dokument. Ob tem je napovedal, da bodo začeli preiskavo o tem, kako je ta dokument ušel v javnost, vse to pa je označil za “hudo kršitev zaupanja”. Ocenil je, da je bil namen spodkopati integriteto sodišča in njegovega delovanja.

splav
Foto : Evelyn Hockstein/REUTERS

Objava osnutka odločitve vrhovnih sodnikov v tako politično eksplozivnem primeru je zelo nenavadna oziroma izjemno redka. Sodniki si lahko po uvodnem osnutku do odločitve, ki bo v tem primeru sprejeta junija ali julija, še premislijo. Trenutno v ZDA velja, da se oblasti pred približno 23. tednom (oziroma preden plod ne more preživeti onkraj maternice) ne smejo vmešati v odločitev ženske, če se odloči prekiniti nosečnost.

Da bi zavrnitev sodbe Roe proti Wade vodila v še dodatno zaostrovanje pravice do splava v ZDA, je znano že dalj časa. Približno polovica (21) zveznih držav ZDA ima v primeru zavrnitve odločitve Roe proti Wade že pripravljeno zakonodajo, ki bo v najkrajšem možnem času prepovedala splav, navedbe nevladne organizacije Guttmacher Institute povzema CNN. Več o tem, zakaj je odločitev v zadevi zakonodaje Misisipija prelomna, si preberite v prispevku Prelomna bitka za pravico do splava.

Vrhovno sodišče v ZDA
Foto : Tom Brenner/REUTERS

Kot je razvidno iz objavljenega osnutka, večina ameriških vrhovnih sodnikov meni, da morajo o tako spornem vprašanju, kot je pravica do izbire za splav, odločati ljudje. “Roe in Casey sta prevzeli to oblast. Zdaj zavračamo ti odločitvi in vračamo oblast ljudem in njihovim izvoljenim predstavnikom,” je po navedbah Politica brati v osnutku sodniške odločitve.

Če bo osnutek obveljal in bodo vrhovni sodniki zavrnili odločitev Roe proti Wade ter bo regulacija pravice do izbire za splav v pristojnosti ameriških zveznih držav, bodo z vidika zagotavljanja človekovih pravic še toliko bolj odločilne jesenske kongresne volitve in to, ali bodo demokrati ohranili večino v kongresu. Predsednica spodnjega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi in vodja večine v senatu Chuck Schumer sta zapisala, da bi bila zavrnitev Roe proti Wade “največja omejitev pravic v zadnjih 50 letih – ne le za ženske, temveč za vse Američane”, navaja CNN.

Po objavi osnutka sodniške odločitve se je pred stavbo vrhovnega sodišča v Washingtonu zbralo več sto zagovornikov človekovih pravic, ki so Demokratsko stranko pozvali, naj ukrepa. Guverner Kalifornije Gavin Newsom je medtem na Twitterju že napovedal vključitev pravice do izbire za splav v kalifornijsko ustavo. “Ne moremo zaupati vrhovnemu sodišču, da bo zaščitilo pravico do splava, zato jo bomo sami. Ženske bodo tukaj še naprej zaščitene,” je na družbenem omrežju zapisal guverner iz Demokratske stranke.

Biden zagotovil, da bodo obranili pravico do splava

“Ne vemo, ali je osnutek resničen in ali odraža dokončno odločitev sodišča,” je sporočil ameriški predsednik Joe Biden in ob tem izpostavil tri pomembne točke. Najprej je zagotovil, da trdno verjame, da je pravica žensk do izbire, kot splavu pravijo zagovorniki te pravice v ZDA, temeljna pravica. “Roe je zakon že skoraj 50 let in osnovna poštenost ter stabilnost našega prava zahtevata, da se ne ukine,” je sporočil Biden in poudaril, da zakon temelji na konceptu osebnih svoboščin, opredeljenih v 14. amandmaju k ameriški ustavi.

Joe Biden
Foto : REUTERS/Jonathan Ernst

Zagotovil je, da se njegova vlada pripravlja na obrambo ženskih reproduktivnih pravic vse od sprejetja teksaškega zakona proti splavu in drugih podobnih zakonov po določenih bolj konservativnih zveznih državah ZDA.

Na koncu pa je Biden poudaril, da bodo morali zakonodajalci na vseh ravneh stopiti v bran ženskam, če se pravica do splava res ukine, volivci pa bodo morali na kongresnih in drugih volitvah sredi predsednikovega mandata novembra letos izvoliti kandidate, ki podpirajo pravico žensk do splava. “Na zvezni ravni bomo potrebovali več senatorjev in več članov kongresa, ki so za pravico izbire,” je sporočil Biden.

Odzivi na osnutek prihajajo tudi iz tujine. Škotska premierka Nicola Sturgeon je na Twitterju zapisala, da je odločanje o tem, kaj se dogaja z njihovimi telesi, pravica žensk. “In izkušnja nas uči, da umik z zakonom določene pravice do splava ne prepreči umetnih prekinitev nosečnosti – te le postanejo nevarne in postavljajo življenja žensk pod večje tveganje,” je dodala.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar