Prebivalce Okinave zbudil alarm, Severna Koreja izstrelila raketo (VIDEO)

Svet 23. Avg 202322:36 1 komentar
J-alert
Opozorilo J-alert. Foto: Issei Kato/REUTERS

Prebivalce Okinave je okrog 4. ure zjutraj po lokalnem času zbudil alarm, po poročanju tiskovne agencije Reuters jim je bilo naročeno, naj se zatečejo v zaprte prostore. Japonska je opozorilo po približno dvajsetih minutah odpravila. Povezano je bilo z izstrelitvijo severnokorejske vesoljske rakete.

Severna Koreja je izstrelila raketo, ki deluje kot vesoljska nosilna raketa, poroča tiskovna agencija Reuters, ki povzema poročanje južnokorejske vojske. Severnokorejska tiskovna agencija KCNA je danes poročala, da je državi spodletel že drugi poskus izstrelitve vojaškega izvidniškega satelita v orbito.

Zaradi izstrelitve so na Japonskem okrog 4. ure zjutraj po lokalnem času sprožili nujna opozorila prek oddajnega sistema J-alert, prebivalcem Okinave pa je bilo naročeno, naj se zatečejo v zaprte prostore. Približno dvajset minut po prvotnem opozorilu je japonska vlada sporočila, da je raketa letela proti Tihemu oceanu, opozorilo pa je odpravila, poroča Reuters.

Na Okinavi sta tudi novinarja Sportkluba Martin Pavčnik in Rok Kovačič, ki sta tja odpotovala pred začetkom svetovnega prvenstva v košarki.

Glavni sekretar japonskega kabineta Hirokazu Matsuno je izstrelitev označil za grožnjo regionalni varnosti in dejal, da bo Tokio Severni Koreji nasprotoval. Izstrelitev so medtem prav tako obsodile Južna Koreja, Japonska in ZDA, ki opozarjajo, da Pjongjang krši resolucije Združenih narodov.

Severna Koreja je sicer pred dvema dnevoma sporočila, da bo med 24. in 31. avgustom izstrelila satelit, dodaja Reuters.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje