Prebivalci hrvaškega otoka ne dajo ene najlepših plaž na svetu

Svet 13. Jul 202313:22 2 komentarja
zlatni rat, brač, hrvaška, plaža
PROFIMEDIA

"Spet se nam dogaja, da želijo otroka vzeti materi," komentira eden od prebivalcev. V ozadju je bitka za denar.

“Zlatni rat je vedno bil goska, ki nese zlata jajca,” pravi Dinko Karninčić, upravnik ene najbolj znanih hrvaških plaž.

Na svetovno znani plaži na Braču, kjer se na višku sezone ponavadi tre turistov, vsak lahko najde nekaj zase – od bifejev, restavracij, ponudnikov pedalinov, trampolinov … Vsi ti ponudniki pa občini plačajo koncesijo. “Na plaži imamo okoli 20 ponudnikov,” je za Dnevnik hrvaške Nove TV povedal Karninčić. “Nateče se dovolj denarja, da lahko normalno delujemo.”

Zlatni rat, Bol na Braču, plaža
PROFIMEDIA

“Spet se nam dogaja, da poskušajo otroka vzeti materi.”

Zdaj pa je hrvaški Sabor tik pred glasovanjem o novem zakonu o morskem dobru, ki bi upravljanje plaže z občine prenesel na Splitsko-dalmatinsko županijo s sedežem v Splitu. Prav to pa je tisto, kar najbolj razburja občane in turistične delavce Bola.

“Spet se nam dogaja, da poskušajo otroka vzeti materi, oziroma prenesti pristojnost za upravljanje na nekoga, ki ne živi tukaj,” pa je za dnevnik.hr povedal Ante Trutanić, direktor Turistične skupnosti Bol. Županja Bola Katarina Marčić pa je dejala: “Zlatni rat je zaščiteno področje in najpomembnejši prihodki od koncesij predstavljajo velik odstotek občinskih prilivov. Govorim o milijonih kun, ki so se natekli v preteklosti.”

Če bo zakon v Saboru sprejet, bo upravo znamenite plaže prevzela županijska ustanova “More i Krš”. Od tam pa so sporočili, da bi morali iz denarja, ki ga dobijo s koncesijami, več vložiti za zaščito okolja na območju plaže. Izpostavili so problem erozije in priporočili, da bi zaščiteno območje razdelili na več con ter standardizirali vse objekte.

Občina medtem ne odstopa. “Pozdravljam zaščito okolja, ampak preusmerjanja vseh prihodkov na županijsko ustanovo ne želimo,” še pravi Marčić.

Ni znano, kdo in zakaj je takšno določilo vstavil v novi zakon, piše N1 Zagreb, ve pa se, da je bil Bol na Braču večkrat v fokusu javnosti zaradi koncesij. Bitka okoli njih je bila usodna za nekdanjega župana, nedavno pa so pred občinsko stavbo kampirali podjetniki, ki so od občine želeli dobiti koncesije za opravljanje svojih dejavnosti na območju Zlatnega rata. Ali bo upravljanje znamenite plaže ostalo v občinskih rokah, pa ostaja vprašanje, še piše N1 Zagreb.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje