Prebivalci Petrinje leto dni po potresih: Predvsem se ruši, bolj malo pa sanira

Svet 28. Dec 202106:09 > 08:53 0 komentarjev

Na Hrvaškem se spominjajo rušilnih potresov, ki sta 28. in 29. decembra lani prizadela območje kraja Petrinja. V potresih je nastala ogromna gmotna škoda, umrlo je tudi več ljudi. Obnova prizadetih krajev je v polnem teku. Petrinjo bosta ob obletnici med drugim obiskala premier Andrej Plenković in predsednik Zoran Milanović.

Območje Petrinje je pred natančno letom dni stresel potres z magnitudo 5,2, ki je povzročil veliko gmotno škodo. 29. decembra je sledil še močnejši potres z magnitudo 6,2, ki je zahteval tudi sedem smrtnih žrtev, najmlajša je bila 13-letna deklica iz Petrinje. Zaradi poškodb v potresu je marca letos umrla še ena ženska.

Potres so čutili tudi v sosednjih državah, vključno s Slovenijo. Hrvaški so priskočile na pomoč sosednje države in druge članice Evropske unije. Pomagali so številni posamezniki in podjetja iz Slovenije. V potresih, ki jima je v naslednjih dneh in tednih sledilo še več sto popotresnih sunkov, je nastalo za 5,5 milijarde evrov gmotne škode. Obnova je po poročanju hrvaških medijev v polnem teku, a niso vsi prebivalci zadovoljni. Trdijo, da se predvsem ruši, bolj malo pa sanira.

V treh županijah so porušili skoraj 460 objektov

Do začetka preteklega tedna so na območju Siško-moslavške, Karlovške in Zagrebške županije, ki so bile prizadete v potresih, prejeli več kot 41.600 prijav škode. Pregledali so 39.600 objektov, od katerih jih je 4.800 neuporabnih, 8.600 pa začasno neuporabnih, piše na spletni strani hrvaške civilne zaščite. Prejeli so več kot 17.700 prošenj za obnovo. Doslej so končali nekonstrukcijsko obnovo 1.100 objektov, dela pa potekajo na 830 hišah. Skoraj 460 objektov so v treh županijah povsem porušili.

Po besedah hrvaškega ministra za gradbeništvo Darka Horvata ti podatki pomenijo, da ne more nihče več reči, da se obnova ni začela. Pojasnil je, da razpisi za gradnjo nadomestnih hiš potekajo, danes pa naj bi stekel tudi razpis za nadomestne večstanovanjske zgradbe. “Ker je minilo skoraj leto dni od potresov, sem prepričan, da mi ne bo nerodno priti v Petrinjo na dneve hrvaškega potresnega inženirstva 28. decembra,” je povedal pretekli teden. Tam bo predstavil, kaj je vlada naredila v preteklem letu in za kaj je porabila nekaj več kot milijardo kun oziroma 130 milijonov evrov.

Premier Andrej Plenković in ministri so za sredo napovedali obisk Petrinje, kjer bodo obeležili obletnico potresov. Kraj bo obiskal tudi hrvaški predsednik Zoran Milanović, a še ni natančno znano, kdaj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!