Pred 75 leti se je rodil legendarni Freddie Mercury

Kultura 05. Sep 202107:49 > 27. Sep 2021 11:04 0 komentarjev

Pred natanko 75 leti se je rodil frontman britanske glasbene zasedbe Queen legendarni Freddie Mercury, ki velja za enega najboljših vokalistov na glasbeni sceni 70. in 80. let prejšnjega stoletja.

Pred 75 leti se je rodil legendarni Freddie Mercury, frontman britanske zasedbe Queen. Po mnenju revije Rolling Stone je utelešal identiteto skupine, njene vzpone in padce: “Queen se začne in konča s Freddiejem Mercuryjem”. Kot eden najboljših vokalistov na takratni glasbeni sceni je bil in ostal vzor mnogim pevcem.

Mercury se je rodil leta 1946 kot Farrokh Bulsara na Zanzibarju v družini, ki je pripadala indijski skupnosti Parsov. Leta 1964 se je preselil v Veliko Britanijo, kjer je obiskoval šolo za umetnost ter spoznal glasbene somišljenike Briana Maya, Rogerja Taylorja in Johna Deacona, s katerimi se je združil v eno najbolj prepoznavnih rock skupin 70. let, si spremenil ime in postal njihov frontman.

V spominu oboževalcev po vsem svetu še danes ostaja po karizmatičnih nastopih, prepoznavnem glasu in ponarodelih uspešnicah skupine, kot so We Are the Champions, Another One Bites the Dust, I Want To Break Free in Bohemian Rhapsody. Prepoznaven je tudi po skladbi Barcelona, ki jo je leta 1988 posnel v duetu s špansko operno divo Montserrat Caballe.

Napisal jo je za olimpijske igre leta 1992, vendar izvedbe ni dočakal, saj ga je leto pred tem dočakala smrt. Mercury, ki je imel aids, je 24. novembra leta 1991 pri 45 letih umrl na svojem londonskem domu za posledicami pljučnice. Da je okužen z virusom hiv, je izvedel že nekaj let pred smrtjo, a je napredovanje bolezni ohranjal v zavetju zasebnosti. Konec leta bo tako minilo tudi 30 let od njegove smrti.

“Živel sem polno življenje”

Leta 1987 je Mercury v nekem intervjuju sicer dejal, da se ne boji postati osamljen in bogat 70-letnik: “Živel sem polno življenje. Četudi jutri umrem, se požvižgam na to. Postoril sem vse, kar je bilo potrebno.”

Številni glasbeniki, med njimi Lady Gaga in Robbie Williams ter zasedbi Foo Fighters in Muse, navajajo, da je imel velik vpliv na njihovo glasbeno ustvarjanje. Mnogim ostaja v spominu v obleki za turnejo iz leta 1986, z brki in pestjo, naperjeno v nebo – poza, ki jo dela večno tudi kip v Montreuxu ob Ženevskem jezeru.

Prav Mercuryju pa je bil posvečen tudi eden uspešnejših glasbenih biografskih filmov zadnjih let Bohemian Rhapsody, ki je na 91. podelitvi filmskih nagrad oskar prejel štiri kipce – za montažo filma, za montažo tona in mešanje tona, oskarja za glavno moško vlogo pa je pobral Rami Malek, ki je igral legendarnega glasbenika.

Rami Malek kot Freddie Mercury
PROFIMEDIA

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!