Pred Lampeduso samo v zadnjih dveh dneh rešili skoraj 2.000 prebežnikov

Svet 29. Jun 202313:48 0 komentarjev
Prebežniki na Lampedusi
PROFIMEDIA

V manj kot dveh dneh je na italijanski otok Lampedusa prispelo skoraj 2.000 prebežnikov. Obalna straža je samo v noči na četrtek rešila 14 čolnov, na katerem je bilo 690 ljudi. Največ prebežnikov je do Sredozemlja prišlo iz Gambije in Senegala.

Na italijanski otok Lampedusa v Sredozemlju je v manj kot dveh dneh prispelo skoraj 2.000 prebežnikov, je danes sporočila italijanska obalna straža. V sredo je na otok v 26 čolnih prišlo več kot 1290 prebežnikov, v noči na četrtek pa je obalna straža v morju blizu otoka rešila 690 ljudi na 14 čolnih.

Pred tem je ladja Ocean Viking, ki jo upravlja humanitarna organizacija SOS Mediterranee s sedežem v francoskem Marseillu, v torek pred libijsko obalo rešila 86 ljudi. Trenutno je na poti v pristanišče Bari na skrajnem jugovzhodu Italije.

Ljudje, ki jih je ladja Ocean Viking rešila, potem ko je njihova ladja potonila na poti čez Sredozemsko morje, so večinoma iz Gambije in Senegala. Po navedbah organizacije so bili dehidrirani in izčrpani, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

V Italijo je letos preko Sredozemlja po podatkih notranjega ministrstva v Rimu prispelo 61.000 prosilcev za azil. V enakem obdobju lani jih je v državo prišlo 27.000. Po oceni Mednarodne organizacije za migracije (IOM) je letos pogrešanih okoli 1700 ljudi, ki so od začetka leta poskušali prečkati Sredozemsko morje. V celotnem lanskem letu jih je bilo pogrešanih 1417.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!