Ministri EU za hitro uresničitev načrta upravljanja migracij v Sredozemlju

Svet 25. Nov 202206:21 > 22:06 0 komentarjev
Tatjana Bobnar zaslišanje odbor
Žiga Živulovič jr./BOBO

Notranji ministri EU so v Bruslju pozdravili akcijski načrt za upravljanje migracij v osrednjem Sredozemlju, ki ga je ta teden predstavila Evropska komisija. Izrazili so pripravljenost za hitro uresničitev načrta, tudi pri okrepljenem sodelovanju na področju reševanja migrantov na morju, je po zasedanju sporočilo češko predsedstvo Svetu EU.

Ministri so pozdravili akcijski načrt Evropske komisije za upravljanje migracij na območju osrednjega Sredozemlja. Ta vključuje 20 ukrepov, namenjenih okrepitvi sodelovanja s partnerskimi državami, boljšemu izvajanju mehanizma za premeščanje migrantov med članicami EU in okrepitvi usklajevanja med članicami EU pri reševanju migrantov na morju.

“Kot rezultat današnje razprave bomo ponovno zagnali evropsko kontaktno skupino za iskanje in reševanje, da bi izboljšali usklajevanje znotraj EU,” je povedal podpredsednik Evropske komisije, pristojen za spodbujanje evropskega načina življenja, Margaritis Schinas.

V kontaktni skupini morajo po njegovih besedah sodelovati tudi nevladne organizacije, ki rešujejo migrante na morju. Reševanje po njegovem mnenju ne sme potekati v razmerah, kjer lahko vsakdo počne karkoli. “Potrebujemo red, okvir sodelovanja, dialog med državami članicami in nevladnimi organizacijami, potrebujemo urejen sistem. Mislim, da je to možno,” je še povedal.

Komisija sicer nima pristojnosti za oblikovanje nekakšnega kodeksa ravnanja na ravni EU, kot zahtevajo nekatere države članice, lahko pa pomaga pri določitvi pravil in načel za reševanje.

Ministri za notranje zadeve so se strinjali, da je lahko akcijski načrt za osrednje Sredozemlje tudi dobra osnova za druge načrte, ki jih je napovedala komisija, je povedal češki notranji minister Vit Rakušan, ki trenutno predseduje Svetu EU za notranje zadeve. Meni, da so zahteve drugih držav, kot je Avstrija, da se pripravi tudi akcijske načrte za druge regije, legitimne.

Avstrijski notranji minister Gerhard Karner je v četrtek komisiji predlagal pet prednostnih ukrepov za soočanje z naraščajočim številom prihodov migrantov prek Zahodnega Balkana.

Med temi so pilotni projekt za hitre azilne postopke na zunanjih mejah EU, direktiva, ki bi omogočala hitro zavračanje očitno neutemeljenih prošenj za azil, ter okrepljeno nameščanje agencije Frontex na zunanjih mejah EU in v tretjih državah.

“Avstrijske ideje so nam všeč, so konstruktivne in gredo v isto smer kot naše delo,” je dejal Schinas in dodal, da bo ta načrt pripravljen do vrha voditeljev EU in držav Zahodnega Balkana, ki bo 6. decembra.

Tako Rakušan kot Schinas sta poudarila, da je treba ob kratkoročnih ukrepih, ki jih vsebujejo akcijski načrti, sprejeti tudi dolgoročne. Ti so vključeni v predlog pakta o migracijah in azilu, ki ga je komisija predstavila pred dvema letoma, a še vedno ni bil sprejet. Oba sta dejala, da je bil med češkim predsedovanjem Svetu EU, ki se je začelo julija, dosežen določen napredek.

Današnja razprava je bila sicer namenjena predvsem pripravi na redno zasedanje čez dva tedna, na katerem bodo odločali tudi o širitvi schengna na Hrvaško, Romunijo in Bolgarijo.

Danes ta tema sicer ni bila na dnevnem redu, je pa Schinas po zasedanju članice, ki še vedno dvomijo v pripravljenost trojice držav na vstop, pozval, naj še enkrat premislijo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!