Pred podnebnim vrhom so Glasgow prizadele poplave

Svet 29. Okt 202115:48 > 16:57 0 komentarjev
Glasgow
Paul Climie via REUTERS

V nedeljo se v Glasgowu začenja podnebni vrh, na katerem se bodo svetovni voditelji skušali dogovoriti o zmanjšanju toplogrednih izpustov. Le nekaj ur pred tem pa je to območje zajelo hudo deževje, zaradi česar so številni avtomobili v mestu obtičali v visoki vodi.

Dele severozahodne Anglije in Škotsko so po obilnem deževju v četrtek zajele poplave. V pokrajini Cumbria in v Glasgowu, kjer se v nedeljo začenja podnebni vrh Združenih narodov, je bil zaradi naraslih voda moten cestni in železniški promet.

Zaradi obilnega dežja je v Glasgowu poplavilo več cest, v železniškem prometu so beležili velike zamude. Prometni kaos pa je bil še večji, saj bo v nedeljo v mesto pripotovalo več svetovnih voditeljev, zato so številne ceste zaradi tega zaprte.

Zaradi hudih nalivov in poplavljenih cest so v mestu odpovedali tudi številne družabne dogodke. Na družbenih omrežjih so uporabniki objavili več fotografij poplavljenih ulic in avtomobilov, ki so obtičali v visoki vodi.

Voda odnesla dva zgodovinska mostova

V pokrajinah Dumfries in Galloway narasle vode odnesle dva zgodovinska mostova, poroča BBC. Kot je sporočila Škotska agencija za zaščito okolja (Sepa), vodostaj reke Annan ni bila tako visok že 50 let.

Prav tako je bil zaradi varnostni ustavljen železniški promet čez viadukt med krajema Dumfries in Carlisle. Na jugu Škotske pa so morali v kraju Dumfries gasilci reševati štiri ljudi. V četrtek so v mestu Hawick zaradi naraščanja reke izdali opozorilo pred poplavami, reka pa se je nato k sreči umirila.

V ospredju konference v škotskem Glasgowu, ki bo potekala med 1. in 12. novembrom, bo izvajanje pariškega sporazuma o podnebnih spremembah iz leta 2015. V skladu z njim naj bi pogodbenice globalno segrevanje omejile na precej pod dve stopinji Celzija v primerjavi s predindustrijsko ravnjo in si prizadevale za njegovo omejitev na 1,5 stopinje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!