Johnson podpisal varnostni dogovor s Švedsko in Finsko

Svet 11. Maj 202216:20 > 21:30 1 komentar
Boris Johnson, Magdalena Andersson
Frank Augstein/REUTERS

Britanski premier, ki je na obisku Švedske in Finske, je presenetil z informacijo o podpisu zavez o varnostnem sodelovanju med Londonom in Švedsko oziroma Finsko. Kot je povedal, bo odslej evropska varnost okrepljena, saj sodelovanje predvideva (vojaško) pomoč v primeru napada. Odločitev, ali bosta zaprosili za članstvo v zvezi Nato, se sicer od Švedske in Finske pričakuje v prihodnjih dneh.

Britanski premier Boris Johnson je s švedsko kolegico Magdaleno Andersson podpisal zavezo o varnostnem sodelovanju med državama, ki predvideva tudi, da bo Velika Britanija okrepila vojaške vezi s Švedsko. “Če bi bila Švedska napadena in nas prosila za podporo, bomo to tudi zagotovili,” je na skupni novinarski konferenci dejal Johnson. “Velika Britanija in Švedska bosta v primeru nesreče ali napada na katero koli državo druga drugi pomagali na različne načine, lahko tudi z vojaškimi sredstvi,” je dodala švedska premierka.

Podoben sporazum je danes Johnson podpisal tudi s finskim predsednikom Saulijem Niinistöm. “Vstop v zvezo Nata ne bi bil proti nikomur,” je dejal finski predsednik ob podpisu politične deklaracije o medsebojni pomoči. Če bi se Finska pridružila Natu, bi finski predsedniki Rusiji sporočil: “To ste povzročili vi, poglejte se v ogledalo.”

Podpis deklaracij se dogaja v času, ko na Finskem in Švedskem potekajo intenzivne razprave o morebitnem vstopu v zvezo Nato. Ruska invazija na Ukrajino je namreč v obeh državah povzročila velik preobrat v javnem mnenju glede tega vprašanja. Po desetletjih vojaške nevtralnosti in konstantno nizke podpore članstvu v Natu med prebivalstvom obeh držav sedaj vstop v Nato podpira 76 odstotkov Fincev in približno polovica Švedov.

Odločitve in mnenja predstavnikov oblasti obeh držav glede vstopa v Nato se pričakuje v prihodnjih dneh. Johnson je danes po navedbah britanskega BBC dejal, da bo Velika Britanija podprla vse ukrepe, ki jih bo Švedska sprejela v zvezi s članstvom.

Bo London na Švedsko poslal svoje vojake?

“Švedsko in Finsko trdno in nedvoumno podpiramo, podpis dvostranskih varnostnih izjav pa zagotavlja dolgotrajno sodelovanje med našimi narodi. Skupaj bomo okrepili obrambo Evrope za prihodnje generacije,” je po srečanju s švedsko premierko dejal Johnson. Britanski premier sicer po navedbah Reutersa ni povedal, ali dogovor predvideva, da bo Združeno kraljestvo v primeru napada na Švedsko v državo poslalo svoje vojake. “Od Švedske je odvisno, da oblikuje zahtevo in pove, kakšno podporo zahteva,” je dejal.

Boris Johnson, Magdalena Andersson
Frank Augstein/REUTERS

Švedska in Finska se zavedata jeze Moskve, ki nasprotuje vsakršni širitvi Nata, zato sta od članic Nata zahtevali varnostna zagotovila, da bosta zaščiteni tudi v vmesnem obdobju med vložitvijo prošnje in pridobitvijo polnopravnega članstva, ki predvideva potrditev vseh članic Nata. Predstavniki Finske in Švedske so po navedbah francoske tiskovne agencije AFP v ta namen že opravili nekaj pogovorov z vojaško močnimi članicami Nata, vključno z ZDA, Francijo in Nemčijo, vendar pa je današnji sporazum z Veliko Britanijo prvi, ki je bil tudi javno objavljen.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje