Pred vrhom G20 Guterres opozoril na disfunkcionalnost sveta

Svet 08. Sep 202320:28 1 komentar
Antonio Guterres
Dylan Martinez/REUTERS

Dan pred začetkom dvodnevnega vrha G20 v New Delhiju je generalni sekretar ZN Antonio Guterres opozoril, da je svet disfunkcionalen in pozval k skupnemu vodstvu v boju proti podnebni krizi, konfliktom in revščini. Medtem sta se v indijski prestolnici za zaprtimi vrati sestala predsednik ZDA Joe Biden in indijski premier Narendra Modi.

“Če smo res ena svetovna družina, smo dandanes podobni precej disfunkcionalni družini,” je po prihodu v New Delhi, kamor so se danes zgrnili voditelji držav skupine G20, dejal prvi mož ZN Antonio Guterres. “Razhajanja naraščajo, napetosti se povečujejo in zaupanje se zmanjšuje,” je opozoril ter dodal, da to vzbuja strah pred razdrobljenostjo in na koncu pred konfrontacijo.

Po besedah Guterresa je svetovna finančna struktura zastarela, nefunkcionalna in nepravična ter kliče po strukturni reformi. Ob tem je izpostavil, da so države skupine G20 odgovorne za 80 odstotkov svetovnih emisij. “Polovični ukrepi ne bodo preprečili popolnega podnebnega zloma,” je poudaril.

Za zaprtimi vrati predsednika ZDA in Indije

Medtem sta se v indijski prestolnici za zaprtimi vrati sestala Joe Biden in Narendra Modi. Ameriški mediji so pred srečanjem izrazili nezadovoljstvo zaradi strogo omejenega dostopa medijev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Svetovalec ameriškega predsednika za nacionalno varnost Jack Sullivan je v želji, da bi pomiril novinarje, dejal, da gre za srečanje v rezidenci indijskega premierja in ne “tipičen dvostranski obisk” v kabinetu in s programom.

Ši in Putin se vrha ne bosta udeležila

Dvodnevnega vrha, ki bo potekal pod sloganom Ena Zemlja, ena družina, ena prihodnost, se prvič ne bo udeležil kitajski predsednik Ši Džinping. Kitajsko bo tako zastopal premier Li Qiang. Prav tako na srečanju spet ne bo ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki ga bo nadomeščal zunanji minister Sergej Lavrov.

V ospredju vrha bodo predvidoma vojna v Ukrajini, podnebne spremembe in reforma mednarodnega finančnega sistema. Gostiteljica Indija se nadeja skupne končne izjave, v Bruslju pa so zaradi različnih pogledov udeleženk na vsebino vrha skeptični, da bo to tega res prišlo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje