Predsednik Biden naznanil, da je pandemija covida v ZDA končana

Koronavirus 20. Sep 202209:32 1 komentar
Joe Biden
Evelyn Hockstein/REUTERS

Ameriški predsednik Joe Biden je v intervjuju razglasil konec pandemije covida-19 v Združenih državah Amerike. Virus je po njegovih besedah še vedno problem, a se razmere hitro izboljšujejo. Dan kasneje so iz njegove administracije sporočili, da odprave izrednih razmer, vezanih na koronavirus, za zdaj ne načrtujejo.

Predsednik Združenih držav Amerike (ZDA) Joe Biden je razglasil konec pandemije covida v ZDA, čeprav število Američanov, ki zaradi covida-19 umirajo, še naprej narašča, poroča BBC. Predsednik je dejal, da je koronavirus sicer še vedno “problem”, a se razmere hitro izboljšujejo.

V intervjuju za program CBS 60 Minutes, ki je bil predvajan v nedeljo, je Biden dodal, da v ZDA še vedno počnejo veliko, da bi nadzorovali virus. Intervju je bil delno posnet v avtomobilskem salonu v Detroitu, Biden pa je med odgovarjanjem pokazal proti množicam in dejal: “Če opazite, nihče ne nosi mask. Zdi se, da so vsi v precej dobri formi. Mislim, da se spreminja.”

Uradni predstavniki njegove administracije so dan po predvajanem intervjuju ameriškim medijem sicer pojasnili, da njegov odgovor ne pomeni spremembe politike in da odprave trenutnih izrednih razmer, vezanih na koronavirus, za zdaj ne načrtujejo. Še avgusta so namreč izredne razmere na področju javnega zdravja, ki veljajo od januarja 2020, podaljšali do 13. oktobra. Te vključujejo nekatere zvezne mandate, povezane s cepivi proti covidu: cepiti se morajo zdravstveni delavci, vojaško osebje in nekateri neameriški državljani, ki v državo vstopajo z letalom. Približno 65 odstotkov populacije ZDA je trenutno v celoti cepljene.

Tudi generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus je prejšnji teden dejal, da je konec pandemije covida “na vidiku”, a da še nismo čisto tam. “Svet še nikoli ni bil v boljšem položaju za končanje pandemije,” je dejal. Previden optimizem so izrazili tudi drugi uradniki, a ljudi kljub temu pozvali, naj bodo še naprej previdni.

Tudi vodja nacionalnega inštituta za alergije in nalezljive bolezni v ZDA Anthony Fauci je v ponedeljek priznal, da se je situacija s koronavirusom izboljšala, a dodal, da dnevna stopnja umrljivosti ostaja “nesprejemljivo visoka”. “Nismo tam, kjer bi morali biti, če želimo živeti z virusom,” je komentiral. Opozoril je tudi, da se še vedno lahko pojavijo nove različice virusa, zlasti v prihajajočih zimskih mesecih.

Do Bidnove napovedi pa so bili kritični republikanci, nekdanji državni sekretar Mike Pompeo je v odziv na Twitterju denimo zapisal: “Biden zdaj pravi, da je pandemije konec, ko s svojim mandatom za cepljenje proti covidu iz vojske izriva več deset tisoč zdravih vojakov.”

Statistični podatki kažejo, da zaradi covida vsak dan umre povprečno 400 Američanov, dodaja BBC in navaja, da je do danes zaradi covida umrlo več kot milijonov Američanov. Podatki univerze Johns Hopkins kažejo, da sedemdnevno povprečje smrti trenutno znaša več kot 400, samo v zadnjem tednu pa je zaradi covida umrlo več kot tri tisoč ljudi. Za primerjavo so mediji januarja 2021 poročali o več kot 23.000 mrtvih zaradi covida v samo enem tednu. ZDA imajo sicer najvišjo stopnjo umrljivosti za covidom-19 na svetu, sledita pa ji Indija in Brazilija.

Biden je dejal še, da verjame, da je imela pandemija koronavirusa “močan” vpliv na psihološko stanje Američanov. “Bilo je zelo težko obdobje. Zelo težko,” je dejal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.