Đukanović poražen, predsednik Črne gore bo politični novinec Milatović

Svet 02. Apr 202307:45 > 21:16 2 komentarja
Jakov Milatović
Profimedia

V drugem krogu predsedniških volitev v Črni gori je zmagal politični novinec Jakov Milatović, ki ga podpira prosrbska vladna koalicija. Prejel je približno 59 odstotkov glasov in tako prepričljivo premagal političnega veterana in sedanjega predsednika Mila Đukanovića.

To pomeni, da se bo v Črni gori po desetletjih vladanja z oblasti poslovil Milo Đukanović, ki je s svojo Demokratsko stranko socialistov (DPS) zaznamoval Črno goro pred razpadom nekdanje Jugoslavije in po njem.

Kot kandidat svoje DPS se je potegoval za tretji petletni predsedniški mandat, potem ko je bil od uvedbe večstrankarskega sistema leta 1991 tudi sedemkrat črnogorski premier. Njegov poraz bo pomemben tudi za njegovo stranko, saj sedaj lahko le težko pričakuje vrnitev na oblast na parlamentarnih volitvah, razpisanih za 11. junij.

Jakovu Milatoviću, 36-letnemu ekonomistu, so pred drugim krogom volitev jasno podporo izrazile prosrbske vladne stranke, ki so na oblasti od leta 2020, ko je DPS po več desetletjih na oblasti po volitvah pristala v opoziciji in kasneje izgubila tudi na lokalnih volitvah.

Milatović je v črnogorsko politiko vstopil pred manj kot tremi leti kot minister v prvi vladi, oblikovani po porazu stranke DPS. V vladi Zdravka Krivokapića je prevzel gospodarski resor, po padcu vlade pa je skupaj s finančnim ministrom Milojkom Spajićem ustanovil stranko Gibanje Evropa zdaj. Kot kandidat na predsedniških volitvah je bil sprva predviden vodja gibanja Spajić, a je državna volilna komisija njegovo kandidaturo zavrnila, ker ima dvojno državljanstvo. Milatović je tako nastopil kot nadomestni kandidat.

Vodje vladnih strank so Milatoviću že čestitali za izvolitev. Premier v tehničnem mandatu in vodja Državljanskega gibanja Ura Dritan Abazović je ob tem povedal, da je “misija končana”. “Pred Črno goro je svetla prihodnost. Skupaj si bomo prizadevali za evropsko, državljansko in ekološko državo,” je dejal. Vodja Demokratov Aleksa Bečić je dejal, da se je končalo diktatorsko obdobje, ki je trajalo 35 let. “To je zgodovinski dan, ko smo kot ena ekipa in ena država odločili, da slavimo svobodo,” je poudaril.

Po podatkih nevladne organizacije, specializirane za javnomnenjske raziskave, Center za demokratično tranzicijo (CDT), je bila volilna udeležba v drugem krogu volitev večja za 7,7 odstotka kot v prvem krogu 19. marca. Danes je svoj glas oddalo 70,7 odstotka volilcev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje