Obljube talibanov ne pomirjajo žensk in mednarodne javnosti

Svet 15. Avg 202116:12 > 16:20 1 komentar
Afganistan
REUTERS

Ob prihodu talibanov do Kabula in pogajanjih, ki potekajo o prenosu oblasti, v zraku visi vprašanje, kašna prihodnost se obeta vladnim uslužbencem, borcem za človekove pravice ter afganistanskim ženskam na sploh, predvsem pa novinarkam in, denimo, humanitarnim delavkam.

Tiskovni predstavnik talibanov je za britanski BBC zagotovil, da bodo spoštovali pravice žensk. Ženske bodo, kot je povedal iz Dohe, še naprej lahko obiskovale šolo in hodile v službo ter bodo domove lahko zapustile brez spremstva moškega sorodnika. Obljubil je tudi svobodo govora in medijev.

A obljuba ne pomirja niti žensk in drugih afganistanskih aktivistov niti mednarodne javnosti. V času, ko so talibani vladali v Afganistanu (1996–2001), so bila namreč v veljavi pravila šeriatskega prava: kamenjanje je bila predvidena kazen za prešuštvo, amputacija okončin za krajo, deklice, starejše od 12 let, pa niso smele obiskovati šol. Ženske so v javnosti morale nositi burko.

“Kot mlado izobraženo aktivistko me je zelo strah situacije, ki se slabša vsako sekundo. Z družino se bojimo, da nam bodo talibani vzeli življenje. Težava je, da vsi okrog mene vedo, da sem študentka,” se glasi eno od sporočil, ki jih je novinarka BBC, nekdanja dopisnica iz Afganistana Yalda Hakim, objavila v petek oziroma dva dni, preden so talibani prispeli do Kabula.

Poziv zahodnim silam

“Zapustili smo Afganistance,” je za BBC komentiral torijski poslanec Tom Tugendhat, ki je štiri leta preživel v Afganistanu, pri čemer je bil kritičen do ZDA in drugih zahodnih držav, ki se po dvajsetih letih vojne umikajo iz države.

Afganistan
REUTERS

Zaskrbljenost je na družbenem omrežju Twitter izrazila tudi aktivistka Malala, borka za pravice žensk in Nobelova nagrajenka. “Zelo me skrbi za ženske, manjšine in borce za človekove pravice. Svetovne, regionalne in lokalne sile morajo pozivati k takojšnjemu premirju, zagotoviti nujno humanitarno pomoč ter zaščiti begunce in civiliste,” je zapisala.

Preleti helikopterjev, gneča na letališču

Da je strah aktivistov in poznavalcev utemeljen, priča ne le preteklost talibanske vlade, temveč tudi zgodbi iz Kandaharja in Herata, ki jih je zbrala tiskovna agencija Reuters. Talibani so v Kandaharju na jugu države uslužbenke banke Azizi nedavno pospremili domov rekoč, da lahko njihova delovna mesta prevzamejo njihovi moški sorodniki. Podobno se je zgodilo v Heratu na zahodu države, kjer so talibani v banki Milli uslužbenke opozarjali zaradi odkritih obrazov. Ženske so odšle iz banke, svoja delovna mesta pa prepustile moškim sorodnikom.

Afganistan
REUTERS

Ulice Kabula, običajno polne vrveža, so danes prazne, iz afganistanske prestolnice poroča novinar CNN. Spominjajo na prizore iz devetdesetih let minulega stoletja, ko so talibani – enako kot te dni – prevzemali oblast po državi. Kabul preletavajo helikopterji, na prometnicah do kabulskega letališča pa so nastali prometni zamaški, piše BBC.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje