Predstavniški dom ameriškega kongresa ostaja brez predsednika. Kako naprej?

Svet 18. Okt 202320:24 0 komentarjev
Patrick McHenry in Jim Jordan
Foto: PROFIMEDIA

Čeprav demokrati in republikanci poudarjajo, da se mudi z izvolitvijo novega predsednika predstavniškega doma ameriškega kongresa, jim to tudi v vnovičnem poskusu ni uspelo. Kandidat republikanske večine Jim Jordan niti v današnjem drugem poskusu ni dobil dovolj glasov za izvolitev na položaj. Podporo mu odklanjajo tudi njegovi republikanci.

Za izvolitev v 435-članskem predstavniškem domu je republikanski kandidat Jim Jordan potreboval 217 glasov, dobil pa jih je 199, kar je en glas manj kot v torek.

V torek je sicer proti Jordanu glasovalo 20 republikancev, danes v drugem krogu pa 22. Tako kot v torek je tudi danes vodja demokratske manjšine Hakeem Jeffries iz New Yorka dobil vseh 212 demokratskih glasov.

Kako naprej?

Sedaj se lahko republikanci odločijo za nov premor, ki bo Jordanu omogočil iskanje dodatnih glasov, ali pa sprejmejo ponudbo demokratov in predlagajo nekoga bolj zmernega in sprejemljivega, ki bo dobil tudi njihove glasove.

Tretja možnost je ta, da predstavniški dom trenutnemu vršilcu dolžnosti predsednika predstavniškega doma Patricku McHenryju iz Severne Karoline potrdi polna pooblastila za položaj. McHenry lahko trenutno vodi v bistvu le proces volitev predsednika predstavniškega doma, brez katerega ta ne more opravljati zakonodajnih nalog.

“Zakonodajni terorist”

Jordan iz Ohia, ki velja za pripadnika skrajne skupine republikanskih poslancev s podporo bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa, se je po tednu dni notranjih prepirov po odstavitvi Kevina McCarthyja iz Kalifornije presenetljivo pojavil kot edini kandidat republikancev.

Vendar pa sta dva kroga glasovanj pokazala, da okrog 20 republikancev, ki prihajajo iz mešanih ali demokratskih okrožij, ne bo tvegalo lastne kariere za podporo Jordanu. Celo nekateri republikanci mu pravijo “zakonodajni terorist”, ker v karieri še ni sodeloval pri sprejemu nobenega zakona, ampak išče le škandale in zarote.

McCarthyja so 3. oktobra odstavili s položaja z vsemi demokratskimi in osmimi republikanskimi glasovi na pobudo republikanca s Floride Matta Gaetza, ki mu je zameril, da se je z demokrati dogovoril o začasnem podaljšanju proračunskega financiranja agencij zvezne vlade.

Tako republikanci kot demokrati poudarjajo, da se mudi, saj želijo potrditi pomoč Izraelu in Ukrajini. Sredi novembra bo potrebno znova začasno podaljšati financiranje vlade, saj v tem trenutku potrditev proračuna za letošnje proračunsko leto, ki se je začelo 1. oktobra ni možna.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!