Predstavniški dom zaradi številnih grehov izključil republikanskega kongresnika

Svet 01. Dec 202318:52 0 komentarjev
George Santos
Foto: REUTERS/Elizabeth Frantz

V ZDA je predstavniški dom kongresa s 311 glasovi proti 114 izključil republikanskega kongresnika iz New Yorka Georgea Santosa, čeprav so se skoraj vsi voditelji republikanske večine na čelu s predsednikom doma Mikom Johnsonom izrekli proti. Santos je šele šesti izključeni kongresnik v ameriški zgodovini.

Glasovanje o izključitvi so predlagali republikanski kolegi Georgea Santosa iz države New York zaradi velikega pritiska volivcev, potem ko je Santosa zaradi domnevnih poneverb pred volitvami 2022 doletelo 23 točk zvezne obtožnice. Preiskujejo ga tudi v zvezni državi New York.

Santos je zaslovel po tem, ko so prišle na dan informacije o njegovih številnih lažeh glede zasebnega življenja in poklicne kariere. Potrjeno je lagal o svoji univerzitetni šolski karieri, ukrajinskem in judovskem izvoru, univerzitetnih diplomah in drugih zadevah.

Ujeli so ga pri plačevanju z ukradenimi čeki v Braziliji, prevarah vlagateljev, zvezna obtožnica pa med drugim trdi, da je poneverjal sredstva donatorjev za svojo kampanjo.

Vse to je ugotovila tudi etična preiskava v predstavniškem domu, ki je priporočila izključitev, vendar pri vodstvu kongresnih republikancev ni bilo navdušenja za drastičen ukrep zaradi tesne večine. Prvi poskus njegove izključitve v začetku novembra je propadel.

Izključitev republikanskega kongresnika
Foto: REUTERS/Elizabeth Frantz

“Santosovi postopki niso bili dostojni položaja in so osramotili celoten predstavniški dom, poleg tega pa obstajajo ključni dokazi o njegovih kaznivih dejanjih,” je po preiskavi sporočila etična komisija predstavniškega doma, sestavljena iz predstavnikov obeh strank.

Po Santosovi izključitvi, za katero sta bili potrebni dve tretjini glasov, imajo republikanci v predstavniškem domu 221 sedežev, demokrati pa 213.

Izključitev predstavlja nov pomemben zgodovinski presedan, saj predstavniški dom kongresa ZDA vse od državljanske vojne ni izključil kakšnega od svojih članov pred obsodbo za kaznivo dejanje.

Od petih izključenih kongresnikov doslej so bili trije zagrizeni podporniki separatistične konfederacije južnjaških zveznih držav, ki je sprožila državljansko vojno z napadom na oporišče zvezne vojske v Južni Karolini, poroča ameriški medij Politico. Druga dva so kasneje izključili po kazenskih obsodbah.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!