Korupcija in Katar: policija pridržala tudi podpredsednico Evropskega parlamenta

Svet 09. Dec 202219:48 > 21:48 2 komentarja
Eva Kaili
PROFIMEDIA

V Bruslju je danes zvečer policija prijela grško evropsko poslanko iz vrst socialistov Evo Kaili, ki je ena od podpredsednic Evropskega parlamenta, je vir blizu primera povedal francoski tiskovni agenciji AFP. Dodal, da so jo aretirali v okviru preiskave korupcije, v katero je vpleten Katar, gostitelj svetovnega nogometnega prvenstva.

V Bruslju je policija v okviru preiskave suma korupcije v Evropskem parlamentu, v katero je bila vpletena neimenovana zalivska država, pridržala štiri osebe, tudi nekdanjega evropskega poslanca, so sporočili z belgijskega državnega tožilstva. Časnik Le Soir poroča, da naj bi šlo za lobiranje Katarja za svetovno nogometno prvenstvo.

Tožilstvo imena vpletene države ni navedlo, niti podrobnosti o aretiranih, je pa vir blizu primera francoski tiskovni agenciji AFP povedal, da je med prijetimi tudi grška evropska poslanka iz vrst socialistov in ena od podpredsednic Evropskega parlamenta Eva Kaili. Iz njene grške socialistične stranke Pasok so že sporočili, da so jo iz nje izključili.

Vir je AFP še povedal, da je evropska poslanka Kaili partnerica ene od štirih oseb, ki so jih v okviru omenjene preiskave pred tem danes prijeli, in da so jo pridržali na policiji zaradi zaslišanja.

Domnevni poskusi podkupovanja katarskih uradnikov

Vir blizu primera je obenem potrdil poročanje medijev, da se preiskava osredotoča na domnevne poskuse podkupovanja katarskih uradnikov italijanskega socialista, ki je bil evropski poslanec med letoma 2004 in 2019. Belgijski časnik Le Soir je poročal, da naj bi katarski uradniki “branili” svetovno nogometno prvenstvo v Katarju, ki je deležno številnih kritik, kot tudi domnevni napredek svoje države na področju človekovih pravic in delovnih pogojev migrantov, potem ko so mednarodne organizacije izrazile zaskrbljenost zaradi smrti tujih delavcev pri gradnji stadionov za svetovno prvenstvo.

Med aretiranimi naj bi bila po poročanju časnika italijanski socialist Antonio Panzeri, generalni sekretar Mednarodne konfederacije sindikatov (ITUC) Italijan Luca Visentini, pa tudi direktor nevladne organizacije in asistent v Evropskem parlamentu. Časnika navajata, da sta Panzeri in Visentini v bruseljskih krogih zelo znana. Panzeri je bil evropski poslanec tri mandate in član politične skupine socialistov in demokratov (S&D), pa tudi predsednik pododbora za človekove pravice. Visentini je že vrsto let vodilna osebnost evropskih sindikatov, novembra pa je postal vodja Mednarodne konfederacije sindikatov, ki zastopa več kot 200 milijonov delavcev.

Tožilstvo je medtem sporočilo le, da preiskovalci že več mesecev “sumijo, da zalivska država vpliva na gospodarske in politične odločitve Evropskega parlamenta, in sicer z nakazili velikih vsot denarja ali znatnimi darili tretjim osebam s pomembnim ali strateškim položajem v Evropskem parlamentu”. Dodali so, da je bila preiskava osredotočena na asistente evropskih poslancev in na domnevno kriminalno združbo ter domnevno korupcijo in pranje denarja.

Policija je sicer danes med šestnajstimi preiskavami v različnih delih belgijske prestolnice zasegla 600.000 evrov gotovine ter računalniško opremo in mobilne telefone. Zasežene predmete bodo pregledali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

#related-news_0

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje