Preiskovalci ZN ugotovili, da so bili v Ukrajini zagrešeni vojni zločini

Svet 23. Sep 202214:38 4 komentarji
Ukrajina
Vyacheslav Madiyevskyy/REUTERS

Preiskovalna komisija Združenih narodov je danes sporočila, da je v Ukrajini ugotovila več vojnih zločinov. Med njimi so ruska bombardiranja civilnih območij, številne usmrtitve, mučenje in spolno nasilje, je v Svetu ZN za človekove pravice v Ženevi po poročanju tujih tiskovnih agencij dejal vodja ekipe preiskovalcev, Norvežan Erik Mose.

“Na podlagi dokazov, ki jih je zbrala komisija, smo ugotovili, da so bili v Ukrajini zagrešeni vojni zločini,” je dejal vodja preiskovalcev ZN Erik Mose. Število žrtev v ustnem poročilu komisije ni omenjeno. Končno poročilo naj bi komisija objavila marca prihodnje leto.

Preiskava treh strokovnjakov za človekove pravice se je sprva osredotočila na začetno fazo ruske invazije v Ukrajini februarja in marca ter na regije Kijev, Černigiv, Harkov in Sumi. Ob obisku teh območij je komisija opazila veliko število usmrtitev. Žrtve so pred smrtjo pogosto zvezali, številne imajo strelne rane na glavi ali prerezan vrat.

Mose je omenil tudi, da je Rusija uporabila eksplozivna sredstva na naseljenih območjih, kar je po njegovih besedah povzročilo veliko škodo in trpljenje civilnega prebivalstva. Kot je dodal, v več napadih, ki jih je preiskala njegova skupina, napadalci niso razlikovali med civilisti in vojaki. Tako so v gosto naseljenih območjih uporabili tudi kasetno strelivo.

Mose je še povedal, da so očividci usklajeno pričali o mučenju in zlorabah v ujetništvu. Nekatere žrtve so povedale, da so jih odpeljali v Rusijo in jih tam zadrževali več tednov. Za nekaterimi se je po tistem, ko so jih odpeljali v Rusijo, izgubila vsaka sled. Med metodami mučenja so pretepanje in elektrošoki.

Skupina je zabeležila tudi primere spolnega nasilja in nasilja na podlagi spola. V nekaterih primerih so že ugotovili, da so bili storilci ruski vojaki. V nekaterih primerih so morali sorodniki opazovati zločine. Žrtve spolnega nasilja in nasilja na podlagi spola so po besedah Moseja stare med štiri in 82 let.

Ugotovili so tudi vrsto zločinov nad otroki, med drugim posilstva, mučenje in nezakonito pridržanje.

Komisija je med vojnimi zločini zabeležila tudi dva primera, ko so ukrajinske sile zlorabile ruske vojake. “Čeprav je teh primerov malo, smo nanje pozorni,” je dejal Mose.

Preiskava po Mosejevih besedah trenutno poteka v 16 krajih, komisija pa je dobila verodostojne namige o številnih drugih primerih, ki jih bo skušala preiskati.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.