Preizkus v Zagrebu: slovenski in madžarski diplomat na 24-urnem bralnem maratonu

Kultura 09. Maj 202315:57 0 komentarjev
Knjiga
Foto: PROFIMEDIA

Slovenski veleposlanik na Hrvaškem in njegov madžarski kolega sta v Zagrebu zjutraj začela zanimiv preizkus, in sicer 24-urni bralni maraton. Slovenija se je za sodelovanje odločila, saj je Slovenija letos častna gostja frankfurtskega knjižnega sejma, prav tako pa s svojimi programi že dolgo stremi k spodbujanju branja, pravijo na slovenskem veleposlaništvu.

Slovenski veleposlanik na Hrvaškem Gašper Dovžan in njegov madžarski kolega Csaba Demcsak sta zjutraj v središču Zagreba začela bralni maraton, ki bo neprekinjeno potekal vse do srede zjutraj. Na dogodku bo sodelovalo najmanj 24 ljudi, vključno z nekaterimi drugimi veleposlaniki in znanimi osebami, ki bodo po 60 minut brali svojo najljubšo knjigo.

Bralni maraton poteka v organizaciji slovenskega veleposlaništva na Hrvaškem in Madžarskega kulturnega centra – Lisztovega inštituta v sodelovanju z mestno knjižnico v Karlovcu, odprla pa sta ga slovenski in madžarski veleposlanik. Slovenski je bral knjigo avstrijskega pisatelja Stefana Zweiga Včerajšnji svet, madžarski pa je izbral knjigo Confessions of a Citizen madžarskega pisatelja Sandorja Maraia.

“Za sodelovanje v tem programu Madžarskega kulturnega inštituta, ki se nanaša na promocijo branja, smo se odločili, ker je Slovenija letos častna gostja frankfurtskega knjižnega sejma, prav tako pa s svojimi programi že dolgo spodbujamo branje in ljubezen do knjig,” so pojasnili na slovenskem veleposlaništvu.

Oseba, ki bere, je hkrati instalacija

Dogodek poteka v prostorih Lisztovega inštituta na zagrebškem Trgu Evrope, kjer so v izložbi v pritličju pripravili osvetljen bralni kotiček. V njem gostujoči bralci berejo odlomke iz svoje priljubljene knjige. Glede na to, da se danes, ob praznovanju dneva Evrope, na Trgu Evrope obetajo velike prireditve, oseba, ki bere v osvetljenem oknu, deluje tudi kot nekakšna instalacija.

Potem ko bo vsak od sodelujočih končal branje iz svoje priljubljene knjige, bo iz nje izločil stavek, ki mu je bil najbolj všeč. Izbrane stavke bodo ob koncu objavili z navedbo avtorja, naslova in imena gostujočega bralca.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!