Prelomna sodba: Facebook bo moral kenijskim moderatorjem nuditi psihološko pomoč

Digitalno 07. Jun 202319:45 1 komentar
Tožba kenijskih moderatorjev proti Meti
PROFIMEDIA

Delovno sodišče v Nairobiju je Meti, lastnici družbenega omrežja Facebook, naložilo, da mora tamkajšnjim moderatorjem vsebin zagotoviti ustrezno zdravstveno, psihiatrično in psihološko pomoč. Njihovo delo, kjer ure in ure prečesavajo grozovite in nasilne vsebine, je namreč izjemno travmatično in pogosto povzroča resne psihološke težave.

Moderatorji na družbenem omrežju Facebook, zaposleni v kenijski prestolnici Nairobi, bodo po razsodbi sodišča upravičeni do ustrezne zdravstvene, psihiatrične in psihološke pomoči, poroča britanski Guardian.

Marca so isti moderatorji sicer že tožili Meto, lastnico Facebooka, zaradi neupravičenih množičnih odpuščanj in tožbo dobili. Službe so jim vrnili, Meta in Sama – podjetje, preko katerega delavce zaposlujejo – tako v Nairobiju ne smeta več odpuščati.

Podjetje je marca namreč 260 zaposlenih na oddelku za moderiranje vsebin v Nairobiju označilo za presežne, ko je tehnološki velikan zamenjal ponudnika storitev moderiranja. A moderatorji trdijo, da so bili razlogi, ki so jim jih podali za izgubo službe, raznoliki in zmedeni. Menijo, da so jih v resnici odpustili zato, da bi zatrli njihove pritožbe o nizkih plačah in pomanjkanju psihične podpore.

“Videl sem stvari, ki si jih nikoli ne želite videti”

Delavci so na sodišču pričali o travmatični naravi svojega vsakodnevnega dela. “Spomnim se, ko sem bil prvič priča uboju na videoposnetku v živo … Nezavedno sem vstal in zakričal. Za minuto sem skoraj pozabil, kje in kdo sem,” so eno od pričevanj opisali na Guardianu.

“Videl sem stvari, ki jih nikoli niste videli in ki si jih nikoli ne želite videti,” je povedal 33-letni moderator vsebin Frank Mugisha iz Ugande.

Mnogi zaposleni so dejali, da se ob prijavi na delo niso dobro zavedali, kaj bodo počeli in v kaj se spuščajo. Po navedbah nekaterih naj bi jim nadrejeni sprva povedali, da bodo delali v klicnem centru za stranke, a so na koncu prečesavali grozljive vsebine pod hudim časovnim pritiskom.

Nezadovoljstvo se je po pisanju Guardiana začelo stopnjevati, ko je nekdanji moderator Daniel Motaung lani vložil tožbo proti Meti in moderacijskem podjetju Sama ter ju obtožil nerazumnih delavnih pogojev, šikaniranja sindikata in izpostavljanja delavcev grafičnim vsebinam, za katero niso prejeli zadostne psihološke podpore. Marčevski tožniki so trdili podobno.

Psihične težave, kot so depresija, anksioznost, posttravmatska stresna motnja in samomorilnost, so po navedbah moderatorjev pogosta posledica njihovega dela. To od njih zahteva, da ure in ure razvrščajo material na spletu in ga bodisi spustijo na platformo bodisi zavrnejo.

“To delo spremeni tvoj način razmišljanja in odzivanja na stvari,” je pojasnil Mugisha in dodal, da bi si morda lahko našli druge službe, a da je vprašanje, če bi jih lahko obdržali, saj ne komunicirajo več normalno. Najmanj eden od zaposlenih si je zaradi skrbi o izgubi dela in psihičnem zdravju poskusil vzeti življenje.

Meta s pogodbami o molčečnosti moderatorje odvrača od povezovanja v sindikat, a sami menijo, da bi se vanj morali povezati. Motaunga so odpustili prav zato, ker je to poskusil, kar pa je zasejalo strah pred povezovanjem tudi med druge zaposlene. Nekatere izmed njih bi lahko, če bi izgubili to delo, deportirali iz države.

“Razsodba je prelomnica, in ne le za Facebook, temveč tudi druge velikane družbenih omrežij, ki s pomočjo outsourcinga skrivajo sporne prakse in izkoriščajo delavce”, je za Guardian komentirala Cori Crider iz britanske neprofitne organizacije Foxglove.

Tehnološki giganti imajo po svetu zaposlenih okrog 15.000 moderatorjev vsebine, še piše Guardian.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje