Premier Netanjahu: Palestina po vojni brez “subjektov, ki podpirajo terorizem”

Svet 23. Feb 202409:26 > 20:44 2 komentarja
Benjamin Netanjahu
Foto: REUTERS

Benjamin Netanjahu je predstavil načrt za upravljanje Gaze po končani vojni. Izrael sicer pravi, da bo vojno nadaljeval, dokler ne doseže svojih ciljev.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je varnostnemu kabinetu predstavil načrt za upravljanje Gaze po končani vojni s palestinskim islamističnim gibanjem Hamas. V skladu z načrtom bi izraelska vojska ohranila neomejeno svobodo delovanja na celotnem območju Gaze, enklavo pa bi vodili lokalni uradniki, ki nimajo povezav s Hamasom.

Izraelska vojska bo vojno nadaljevala, dokler ne bo dosegla svojih ciljev, ki so uničenje vojaških zmogljivosti in infrastrukture Hamasa in Islamskega džihada, vrnitev talcev ter dolgoročna odstranitev vseh varnostnih groženj z območja Gaze, poroča izraelski časnik Times of Israel.

Vojska bi ohranila “neomejeno svobodo delovanja na celotnem območju Gaze, da bi preprečila ponovni vzpon terorističnih dejavnosti”, piše v dokumentu, ki neomajno delovanje vojske opisuje kot “vmesni ukrep”. Prav tako bi Izrael kot vmesni ukrep ohranil varnostni nadzor nad celotnim območjem zahodno od Jordanije, torej tudi nad Zahodnim bregom.

Nadaljnja vzpostavitev varovalnega pasu

Netanjahujev načrt opisuje tudi popolno demilitarizacijo Gaze, z izjemo tistega, kar je potrebno za vzdrževanje javnega reda. Po vojni pa naj bi palestinsko enklavo vodili lokalni uradniki, ki nimajo povezav “z državami ali subjekti, ki podpirajo terorizem”. Načrt pri tem ne omenja vloge Palestinske uprave na Zahodnem bregu.

Izrael bo prav tako nadaljeval že začeti projekt vzpostavitve varovalnega pasu na palestinski strani meje z Gazo, ki bo deloval, “dokler bo obstajala varnostna potreba po njem”. Načrt pa vključuje tudi ukrepe za preprečevanje tihotapljenja iz Egipta v Gazo, tudi čez mejni prehod Rafa.

Hamas je danes zavrnil Netanjahujev načrt. Kot je namreč na novinarski konferenci v Bejrutu povedal predstavnik gibanja Osama Hamdan, “Netanjahu predstavlja ideje, za katere dobro ve, da ne bodo nikoli uspele,” navaja AFP.

Izrael načrtuje več kot 3.000 stanovanjskih enot na Zahodnem bregu

Izraelski skrajno desni finančni minister Bezalel Smotrič pa je dejal, da bo pospešil načrte za gradnjo naselbin na zasedenem Zahodnem bregu. Do njegove napovedi prihaja po napadu v bližini ene od naselbin na Zahodnem bregu, ki naj bi ga izvedli palestinski napadalci, v njem pa je bila ena oseba ubita in več ranjenih.

Kot je poročal izraelski časnik Times of Israel, se bo v ta namen v prihodnjih dneh sestal odbor, pristojen za odobritev gradnje stanovanjskih enot za naseljence.

Odločitev o pospešitvi načrtov za več kot 3000 novih stanovanjskih enot na Zahodnem bregu je bila sprejeta na srečanju finančnega ministra Smotriča s premierjem Benjaminom Netanjahujem in obrambnim ministrom Joavom Galantom.

Smotrič je po poročanju časnika dejal, da je bila odločitev odziv na četrtkovo streljanje na avtocesti blizu Jeruzalema, v bližini naselbine Maale Adumim. V napadu je bil ubit Izraelec, najmanj osem ljudi je bilo ranjenih, nekateri huje.

Po podatkih izraelskih obveščevalcev so bili trije storilci Palestinci iz Betlehema na Zahodnem bregu, ki so bili v napadu ubiti.

“Naj vsak terorist, ki hoče ubijati Izraelce, ve, da se bomo na napade odzvali s poglabljanjem nadzora nad celotno deželo Izrael,” je dejal Smotrič po poročanju časnika Times of Israel.

Od začetka vojne v Gazi, ki je izbruhnila po napadu palestinskega islamističnega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra, so se povečale tudi napetosti in konflikti na Zahodnem bregu, ki ga od leta 1967 zaseda Izrael.

Po podatkih ministrstva za zdravje v Ramali je bilo od 7. oktobra na Zahodnem bregu ubitih 384 Palestincev, bodisi v izraelskih vojaških operacijah, spopadih z izraelskimi varnostnimi silami ali lastnih napadih, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje