Premierka Truss kraljico opisala kot skalo, ki ji je bila v osebni navdih

Svet 08. Sep 202220:39 > 22:50
Liz Truss, kraljica Elizabeta II.
Jane Barlow/Pool via REUTERS

Britanska premierka Liz Truss je v prvem nagovoru po smrti kraljice Elizabete II. dejala, da so ob tej prelomni novici na Otoku potrti. Kraljico je opisala kot skalo, na kateri je bila zgrajena sodobna Britanija, njeno predanost pa kot zgled vsem. "Danes gre krona v roke našemu novemu monarhu Charlesu III.," je naznanila. Svoje sožalje in odziv sta med drugim podala nekdanja britanska premierja Boris Johnson in Theresa May ter predsednica škotske vlade Nicola Sturgeon.

Britanska premierka Liz Truss je v prvem nagovoru po smrti kraljice Elizabete II. dejala, da so ob novici, ki je velik šok za britanski narod in ves svet, “vsi potrti”.

Kraljico, ki je mirno umrla danes popoldan, je opisala kot “skalo, na kateri je bila zgrajena sodobna Britanija”. Dodala je, da za sabo pušča veliko dediščino, saj je Velika Britanija danes tako velika država prav zaradi nje. Povedala je tudi, da je bila kraljica tako zanjo kot za mnoge Britance osebni navdih. “Njena predanost dolžnosti nam je vsem vzgled,” je dejala britanska premierka.

Obdobje vladanja Elizabete II. je označila za “drugo elizabetinsko dobo”. Pod elizabetinsko dobo sicer v Združenem kraljestvu označujejo vladavino Elizabete I. (1558–1603), ki jo imenujejo tudi za “zlato dobo” britanskega imperija.

“Danes gre krona, tako kot prehaja že več kot tisoč let, v roke našemu novemu monarhu, našemu novemu voditelju države, njegovemu veličanstvu kralju Charlesu III.,” je dejala. “Z družino kralja žalujemo ob izgubi njegove matere in stopamo skupaj. Nudimo mu svojo zvestobo in predanost, tako kot je bila njegova mati predana nam tako dolgo,” je dejala. Svojo izjavo je končala z besedami: “Bog obvaruj kralja.”

Odzval se je tudi nekdanji britanski premier Boris Johnson. “To je najbolj žalosten dan za našo državo,” je med drugim zapisal na Twitterju. “V srcih vsakega od nas je bolečina ob smrti naše kraljice globok in oseben občutek izgube – morda veliko intenzivnejši, kot smo pričakovali,” je nadaljeval. “Zdela se je tako brezčasna in čudovita, da se bojim, da smo kot otroci verjeli, da bo kar nadaljevala in nadaljevala,” je zapisal.

Tudi Johnsonova predhodnica Theresa May je zapisala, da se je kraljica Elizabeta brez zadržkov prepustila življenju služenja javnosti. “Spoštovali in občudovali so jo daleč onkraj družine narodov, ne samo v našem ljudstvu,” je zapisala v izjavi, ki jo je objavila na Twitterju. “Bila je naša stalnica v tem velikem elizabetinskem obdobju,” je dodala.

Predsednica škotske vlade Nicola Sturgeon je zapisala, da je smrt kraljice zelo žalosten trenutek za celotno območje. “Njeno življenje sta zaznamovala izjemna predanost in služenje,” je zapisala najgloblje sožalje novemu kralju in njegovi družini.

Vodja britanskih opozicijskih laburistov sir Keir Starmer se je prav tako poklonil preminuli kraljici in jo označil za “izjemno vladarico”. V izjavi je zapisal, da narod deli žalost s kraljevo družino, ki je danes utrpela globoko izgubo. “Vedno bomo cenili življenje kraljice Elizabete II., ki je bila neomajno predana našemu narodu in celotnemu Commonwealthu. Bila je naša najdlje živeča in največja monarhinja. Sedemdeset let je bila na čelu naše države, v duhu pa je bila vedno med nami,” je še dodal Starmer.

Premier Walesa Mark Drakeford pa je zapisal, da je bil ob kraljičini smrti “zelo žalosten”, in dodal, da je Elizabeta II. “kot naša najdlje vladajoča monarhinja trdno zagovarjala vrednote in tradicije britanske monarhije”. V imenu prebivalcev Walesa je izrekel “globoko sožalje družini njenega veličanstva v tem žalostnem času”. Odzval se je tudi irski predsednik Michael D. Higgins, ki je kraljico Elizabeto II. označil za “izjemno prijateljico Irske, ki je imela velik vpliv na vezi medsebojnega razumevanja med našima narodoma”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.