Preobrat: Iran in Savdska Arabija obnavljata diplomatske odnose

Svet 10. Mar 202314:53 0 komentarjev
Savdska Arabija, Iran
PROFIMEDIA

Iran in Savdska Arabija po večletni prekinitvi obnavljata diplomatske odnose. Regionalni sili, ki sta sprti že dalj časa, med drugim podpirata nasprotne strani v konfliktu v Siriji in Jemnu.

Iran in Savdska Arabija sta dosegla dogovor o ponovni vzpostavitvi diplomatskih odnosov, ki so bili prekinjeni zadnjih sedem let, navaja tiskovna agencija Reuters, ki se sklicuje na iransko tiskovno agencijo IRNA. V roku dveh mesecev naj bi državi prav tako znova odprli veleposlaništvi.

Iran in Savdska Arabija, regionalni sili, sta sprti že dalj časa. Njuna prekinitev diplomatskih odnosov v zadnjih letih je med drugim vplivala na poglobitev konfliktov v Jemnu in Siriji, kjer državi podpirata nasprotne strani.

Savdska Arabija je odnose z Iranom prekinila leta 2016, potem ko so protestniki vdrli v savdsko veleposlaništvo v Teheranu in savdski konzulat v Mašhadu. Vzrok za vdora je bila usmrtitev šiitskega klerika Nimra al Nimra, ki je bil v Savdski Arabiji obsojen zaradi terorizma.

Dogovor o ponovni vzpostavitvi diplomatskih odnosov so dosegli visoki uradniki s področja varnosti obeh držav, ki so se sestali v Pekingu. Obe državi sta se prav tako zahvalili Iraku in Omanu, ki sta pogovore med Riadom in Teheranom gostila lani in predlani.

Iran in Savdska Arabija sta v izjavi med drugim poudarila, da spoštujeta suverenost drug drugega in načelo nevmešavanje v zadeve. Savdska tiskovna agencija je prav tako poročala, da sta Riad in Teheran odločila za aktivacijo dogovora o varnostnem sodelovanju, ki sta ga podpisala leta 2001, in dogovor o trgovini, gospodarstvu in investicijah, še navaja Reuters.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!