Presenetljive ugotovitve: v hudi vročini smo bolj “neumni” in tudi agresivnejši

Svet 22. Jun 202419:31 1 komentar
Vročina
Foto: PROFIMEDIA

Vročina na človeka vpliva na najrazličnejše načine. Nevarna je zlasti za zdravje starejših, otrok, kroničnih bolnikov in delavcev v toplih okoljih, v najbolj skrajnem primeru pa lahko privede celo do vročinske kapi in smrti. Raziskave pa kažejo, da smo med vročinskimi valovi bolj agresivni in slabši pri učenju.

Bostonu se je julija 2016 bližal vročinski val in raziskovalcu s Harvarda Joseju Guillermu Cedeñuu Laurentu se je porodila ideja, da bi s skupino študentov izvedel eksperiment in skušal opisati učinek vročine na kognitivne sposobnosti mladih. Kot piše New York Times, je 44 študentov razdelil v dve skupini, ki sta živeli v različnih študentskih domovih. Ena skupina je imela domove s klimatskimi napravami, druga skupina pa ne.

Kognitivno sposobnost je Cedeñuo preverjal tako, da je študentom vsako jutro v reševanje dajal teste matematike in samokontrole, ki so jih reševali pet dni pred začetkom vročinskega vala, vsak dan med valom in dva dni po padcu temperatur. Izkazalo se je, da vročina prizadene tudi mlade in zdrave študente. Skupina v domovih brez klimatskih naprav, kjer so se povprečne nočne temperature med vročinskim valom gibale okoli 26 stopinj Celzija, je teste reševala neprimerno slabše kot njihovi kolegi v klimatiziranih študentskih domovih, raziskavo povzema New York Times.

Ugotovitve s Harvarda so potrdile tudi nekatere druge raziskave. Tako so denimo raziskovalci s šanghajske univerze ugotovili, da zvišanje temperature za samo dve stopinji Celzija privede do 10-odstotnega povprečnega padca uspešnosti pri reševanju testov spomina, reakcijskega časa in nekaterih drugih miselnih procesov.

Vročina vpliva tudi na šolske uspehe. Okoljski ekonomist in ekonomist dela z Univerze v Pensilvaniji Robert Jisung Park je v raziskavi ugotovil, da je uspeh na standardiziranih testih padel za 0,2 odstotka za vsake pol stopinje nad 22 stopinjami Celzija. Kot še navaja newyorški časopis, je Park v drugi raziskavi ugotovil, da je bil uspeh na standardiziranih testih slabši, če je bilo v šolskem letu več nadpovprečno vročih dni.

Raziskovalci so odkrili tudi povezavo med vročino in agresivnim vedenjem. Ob pregledu podatkov o kriminalu so ugotovili, da je na vroče dni več umorov, napadov in primerov nasilja v družini, prav tako pa je tudi več sovražnega govora na spletu in trobljenja v prometu. Povezavo so potrdile tudi laboratorijske študije. Eksperiment iz leta 2019 je pokazal, da so bili ljudje med igranjem videoigre v vročem prostoru bolj zlobni do drugih igralcev kot pa v hladnem prostoru, piše New York Times.

Strokovnjaki pojasnjujejo, da ljudje v vročem okolju dejanja drugih dojemajo kot bolj sovražna in je zato njihov odziv bolj žolčen. Raziskovalci nimajo natančnega odgovora, zakaj vročina vpliva na mišljenje in čustvovanje, obstaja pa več teorij. Prva pravi, da je krivo to, da telo vse sile preusmeri v ohlajanje in zato za kaj drugega zmanjka energije. Druga teorija razlaga, da sta agresija in raztresenost posledica slabega počutja zaradi vročine.

Kot piše New York Times, možgani ob vročini poskrbijo za zelo neprijeten občutek, ki človeka prisili v iskanje osvežitve. Še en razlog za agresivnost in slabše učenje ter razmišljanje pa bi lahko bilo oteženo spanje. Med raziskavo na Harvardu so študentje iz vročih študentskih domov poročali o slabem spanju in zbujanju.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje