Dosje Biostile: Nam je uspelo kaj premakniti?

Poglobljeno 22. Jun 202405:30 29 komentarjev
Biostile inšpektorat
Odločbe Zdravstvenega inšpektorata o prekrških podjetja Biostile (Foto: Jan Gregorc/N1)

Pred dvema tednoma smo na N1 razkrili sporne oglaševalske prakse proizvajalca prehranskih dopolnil Biostile in nemoč Zdravstvenega inšpektorata, ki kljub serijskemu izrekanju kazni ni sposoben ustaviti zavajajočega oglaševanja podjetja. Kaj odgovarjajo na Ministrstvu za zdravje? Bodo na RTV Slovenija še enkrat premislili o predvajanju spornih oglasnih "oddaj"? Bo Zdravniška zbornica ukrepala proti zdravniku, ki sodeluje pri oglaševanju prehranskih dopolnil? In kako bo ukrepala Univerza na Primorskem, da zaščiti svoj ugled, potem ko smo pokazali, da podjetje Biostile njihove študije izrablja za lažno predstavljanje svojih proizvodov kot dokazano učinkovitih?


Podjetje Biostile seveda še zdaleč ni edini kršitelj, s katerim se morajo zaradi zavajajočega oglaševanja prehranskih dopolnil ukvarjati na Zdravstvenem inšpektoratu. Je pa po naših informacijah vsekakor največji kršitelj, z največ prijavami domnevno spornega ravnanja. Naši članki naj bi, kot smo neuradno izvedeli, frekvenco prijav še dodatno povečali.

Zdravstveni inšpektorat smo na podlagi zakona o dostopu do informacij javnega značaja zaprosili za podatke o desetih največjih kršiteljih na področju oglaševanja prehranskih dopolnil v minulih dveh letih. Ko pridobimo podatke, jih bomo tudi objavili.

Kot smo poročali, je zdravstveni inšpektorat podjetju Biostile v minulih treh letih izrekel že za 240 tisoč evrov glob. Ti primeri, v katerih je izrečena kazen že pravnomočna, sicer predstavljajo manj kot četrtino vseh odprtih postopkov proti podjetju. Večina postopkov trenutno stoji, ker po pritožbi kršitelja čakajo na odločitev sodišča. Od teh odločitev je veliko odvisno. Sodna praksa bi lahko v prihodnje precej pospešila izdajanje kazni, ki bi tako morda vendarle lahko dosegle svoj odvračalni namen.

Ministrstvo: Preučujemo zakonodajo, uvajamo digitalni register

Kot so nam povedali na Ministrstvu za zdravje, se na področju regulacije prehranskih dopolnil obetajo nekatere spremembe, saj da se “problematike zavedajo”. Že maja letos, še pred objavo naših člankov o podjetju Biostile, so tako na ministrstvu razpisali raziskovalni projekt z naslovom: Strokovne podlage za ukrepanje na področju trženja prehranskih dopolnil v Republiki Sloveniji.

“Rezultati nam bodo služili kot izhodišče za izboljšanje ukrepanja na področju trženja prehranskih dopolnil,” so zapisali v odgovoru za N1. “Poleg tega preučujemo tudi zakonodajo, namreč ali kazni dosegajo svoj namen in so odvračalne.”

Valentina Prevolnik Rupel
Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Prav tako razmišljajo o vnovični uvedbi t.i. prve prijave prehranskih dopolnil, pa kateri bi bili prodajalci ministrstvo obvezani obvestiti o vsakem novem prehranskem dopolnilu na slovenskem tržišču. “Pred kratkim smo na Ministrstvo za digitalno preobrazbo naslovili pobudo za sodelovanje pri vzpostavitvi digitaliziranega sistema prve prijave prehranskih dopolnil, ki bi v prihodnosti lahko omogočil lažji uradni nadzor.”

RTV Slovenija: Dosledno spoštujemo zakonodajo

Kako bo ukrepala RTV Slovenija? Bo še naprej predvajala sporne oglasne “oddaje”, ki so najpomembnejši prodajni kanal podjetja Biostile? Po objavi naših člankov smo iz RTV hiše neuradno dobivali informacije, da so se znašli v dilemi in da bodo morda še enkrat premislili o svojih oglaševalskih praksah.

A ko smo to uradno preverili, je bil odgovor drugačen. “RTV Slovenija pri oglaševanju dosledno sledi vsem veljavnim zakonodajnim predpisom ter morebitnim zahtevam in ukrepom uradnih institucij. Naše delovanje je vedno v skladu z zakonodajo, ki ureja področje oglaševanja, ter s standardi, ki jih določajo pristojni organi.”

Herat Kosmina
Solastnica Biostile Herta Kosmina v oglasni “oddaji” na TV Slovenija (Foto: TVSLO/posnetek zaslona)

Edino zagotovilo, ki smo ga dobili, je bilo, da bodo “tudi v prihodnje v primeru morebitnih zahtev ali ukrepov s strani uradnih institucij, pristojnih za to področje, dosledno sledili njihovim navodilom in priporočilom”.

Preberite še: Neskončno oglaševanje in dilema RTV

Zdravniška zbornica: o primeru smo obvestili naš Odbor za pravno-etična vprašanja

Pri razvoju, oglaševanju in dvigovanju kredibilnosti prehranskih dopolnil Biostile redno sodeluje zdravnik kardiolog Tomislav Majić, ki se mu posojanje zdravniškega naziva v komercialne namene ne zdi neprimerno, saj da ne sodeluje pri promociji zdravil, temveč prehranskih dopolnil, ki so izdelana po njegovih formulah.

Zdravniška Zbornica
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Na Zdravniški zbornici Slovenije so nam, ko smo jih pred nekaj tedni opozorili na sporne prakse, odgovorili, da pred tem z njimi niso bili seznanjeni. “Na podlagi vaših opozoril in člankov smo obvestili pristojni organ (Odbor za pravno-etična vprašanja op. a.), ki na Zdravniški zbornici Slovenije obravnava tovrstne očitke,” pa so nam odgovorili ta teden.

Evropska uredba o zdravstveni in prehranskih trditvah sicer izrecno prepoveduje “trditve, ki se sklicujejo na priporočila posameznih zdravnikov ali zdravstvenih strokovnjakov”. A v tem primeru je za prekršek odgovorno podjetje, ne pa zdravnik sam. Do zdaj ni bil pravnomočno zaključen še noben postopek zdravstvenega inšpektorata proti podjetju Biostile zaradi nedovoljenega sklicevanja na zdravnike.

Univerza na Primorskem bo še naprej sodelovala z Biostile, ampak …

Vprašanja smo poslali tudi rektorici Univerze na Primorskem (UP) dr. Klavdiji Kutnar in dekanu tamkajšnje Fakultete za vede o zdravju dr. Nejcu Šarabonu. Podjetje Biostile je namreč tej fakulteti naročilo izvedbo več kliničnih študij, s katerimi naj bi dokazali učinkovitost svojih prehranskih dopolnil. In čeprav do zdaj nobena od študij učinkovitosti ni dokazala, na spletni strani podjetja trdijo, da so njihovi izdelki klinično potrjeno učinkoviti.

Od predstavnikov univerze smo želeli odgovore, kako nameravajo zaščititi ugled univerze, glede na to, da trenutno podjetje Biostile njihovo raziskovalno delo in ugled javne raziskovalne ustanove izrablja za prodajo vprašljivo učinkovitih izdelkov.

Rektorica UP Klavdija Kutnar in premier Robert Golob ob podpisu pisma o nameri za izvajanje magistrskega programa medicine na UP (Foto: Tomaž Primožič /BOBO)

Iz službe za odnose z javnostmi Univerze na Primorskem so nam odgovorili, da raziskovalce spodbujajo k opravljanju raziskav, tudi v sodelovanju s podjetji. “Pri tem zaposleni sledijo znanstvenim metodam, Etičnemu kodeksu UP in Evropskemu kodeksu ravnanja za raziskovalno integriteto. Etično ravnanje univerza pričakuje tako od svoje skupnosti kot tudi od svojih partnerjev. V primeru kršitev integritete in etičnih načel sicer univerza ne more uveljavljati pravnih posledic, to pa vsekakor vpliva na odločitve o morebitnem prihodnjem sodelovanju s partnerji.”

Ali to pomeni, da bodo sodelovanje s podjetjem Biostile prekinili? “Fakulteta za vede o zdravju ima do podjetja še odprte pogodbene obveznosti, ki jih bo izpolnila,” so nam odgovorili. “Pri tem pričakujemo, da bodo izsledki navajani skladno z raziskovalnimi in etičnimi načeli.”

Samo da nas ne omenjajo …

Kot zatrjujejo na univerzi, je “na podlagi izkušenj s sodelovanjem s podjetjem Biostile širše vodstvo univerze že opravilo pogovor in definiralo prve ukrepe, ki vključujejo predvsem informiranje raziskovalcev o potencialnih pasteh, ki se lahko zgodijo in ukrepih, ki tovrstne scenarije preprečujejo. /…/ V kratkem bo organiziran tudi posvet, kjer bodo raziskovalci lahko delili svoje izkušnje, te pa bo univerza uporabila za pripravo posodobljenih smernic in ukrepov za sodelovanje z okoljem.”

Ker smo kljub zagotovilom univerze, da so s podjetjem Biostile opravili pogovore, na spletni strani podjetja še vedno našli sklicevanje na klinične študije, nas je zanimalo, kakšni so predvideni nadaljnji ukrepi. “Po vnovičnih natančnih preverbah objav na spletni strani podjetja Biostile ugotavljamo, da objav, ki bi neposredno povezovale vsebinsko sporne zapise in Fakulteto za vede o zdravju Univerze na Primorskem kot izvajalca posameznih kliničnih študij, ni mogoče najti,” so nam odgovorili v ponedeljek.

Skratka, Univerza na Primorskem bo še naprej opravljala klinične študije za Biostile, podjetje pa se očitno, vsaj glede na odgovor UP, lahko na te klinične študije še naprej napačno sklicuje. Univerza od njih pričakuje le, da ob tem zamolčijo njeno sodelovanje.

Ta petek je bilo sicer s pomočjo spletnega iskalnika še vedno mogoče najti najmanj eno povezavo na objavo na spletni strani Biostile, ki se izrecno (in napačno) sklicuje na rezultate klinične študije Univerze na Primorskem.

Omejevanje škode s pomočjo plačanih objav

V podjetju Biostile medtem ne počivajo. Že v dneh po objavi prvega našega članka o njihovih spornih praksah so se v več slovenskih medijih pojavili plačani oglasni članki o tem, kako so ljudje pri njih na prvem mestu, pa tudi plačan oglasni intervju z zdravnikom Tomislavom Majićem o njegovem udejstvovanju na področju prehranskih dopolnil. Če v Googlov spletni iskalnik vpišete poizvedbo “Biostile zavajanje” ali “Biostile inšpektorat”, bo prvi zadetek že omenjeni plačani “članek” o dobrodelnosti podjetja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje