Kako se dobro naspati, ko je vroče

Magazin 21. Jun 202418:45 1 komentar
spanec
Slika je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Po vročih dnevih tudi noči ne prinašajo osvežitve. Kako se v takem dobro naspati?

Danes je najbolj vroč dan letošnjega leta. Zaradi visoke toplotne obremenitve, po večini države so se namreč temperature dvignile nad 30 stopinj Celzija, je agencija za okolje izdala rumeno opozorilo. Sopara vztraja tudi ponoči.

Kako se v takem naspati? Na britanskem BBC so nabrali deset nasvetov, kako dobro spati tudi, ko je vroče.

1. Brez popoldanskega počitka

Ob visokih temperaturah se zdi, da smo še bolj zaspani. To je zato, ker naše telo potrebuje več energije za uravnavanje notranje temperature. Kljub temu je dobro, da čez dan ne dremamo, saj se bomo v tem primeru ponoči bolje naspali, piše BBC.

2. Držite se rutine

Vroče vreme lahko spodbudi k spremembi dnevnih navad, a že manjše prilagoditve rutine lahko vplivajo na spanec. Kljub vročini se zato poskušajte držati običajne ure spanja, čeprav je takrat še vroče. Tudi pred spanjem počnite stvari, ki jih počnete običajno.

3. Vnaprej si ‘pripravite’ spalnico

Že zjutraj poskrbite, da bo spalnica ponoči čim bolj hladna. Zjutraj prostor dobro prezračite, čez dan pa zagrnite zavese oziroma zastrmite žaluzije, da prostor zaščitite pred soncem. Prepričajte se tudi, da ste zaprli vsa okna.

Pred spanjem sobo prezračite. Četudi je vroče, je dotok svežega zraka za spanec zelo pomemben.

4. Uporabite tanka pregrinjala

Na postelji zmanjšajte število odej in vzglavnikov, ki po nepotrebnem grejejo vaše telo. Za vroče dni so najbolj primerne bombažne rjuhe, ki vpijejo znoj.

5. Hladne nogavice, ventilator, termofor

V zelo vročem vremenu je v spalnici smiselna tudi uporaba majhnega ventilatorja, še posebej, če je vlažno, saj bo vetrič spodbudil izhlapevanje znoja in telesu olajšal uravnavanje notranje temperature.

Če nimate ventilatorja, si lahko pomagate tudi s termoforjem, a vanj nalijte hladno vodo.

V primeru, da tudi termofor ni ena izmed možnosti, vam preostanejo hladne nogavice. Na BBC svetujejo, da jih ohladite v hladilniku, nato pa si jih nadenete. Hlajenje stopal zniža splošno temperaturo telesa.

6. Ostanite hidrirani

Za boljši spanec čez dan spijte zadostno količino vode, izogibajte pa se pitju pred spanjem.

7. Pomislite, kaj pijete

Pri hidraciji ni pomembna le količina, ampak tudi tip pijače. Nekatere alkoholne pijače vsebujejo velike količine kofeina, ki lahko pokvari spanec.

V vročih dneh se izogibajte tudi pitju alkohola, ki dodatno dehidrira telo. Čeprav nam alkohol sprva lahko pomaga zaspati, spodbuja zgodnje prebujanje in na splošno poslabša kakovost spanca.

ženska pije vodo v postelji
Foto: PROFIMEDIA

8. Umirite se

Če imate težave s spanjem in nikakor ne morete zaspati, vstanite in poskušajte početi stvari, ki vas pomirjajo – na primer branje, zlaganje oblačil ali pisanje.

9. Ne pozabite na otroke

Za otroke velja, da imajo bolj trden spanec od odraslih, a lahko sprememba dnevne rutine in vročina zmotita tudi njihov ritem. Tudi ko je vroče, poskrbite, da njihov dnevni red sledi običajnemu. Najbolje bodo spali v sobi, ki ima med 16 in 20 stopinj Celzija.

Britanska zdravstvena organizacija priporoča, da je za kopanje dojenčkov v vročih dneh najbolj primerna mlačna in ne hladna voda, ki bi spodbudila kroženje krvi.

Ker otroci ne znajo sami povedati, kdaj jim je prevroče in kdaj premrzlo, je pomembno, da v vročih dneh spremljamo njihovo telesno temperaturo.

10. Ne skrbite preveč

Večina oseb za normalno funkcioniranje dnevno potrebuje med sedem in osem ur spanca. A ne skrbite, če vam vročina pokvari načrte – dan ali dva slabšega spanca večini oseb ne povzročita hujših težav – razen pogostejšega zehanja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje