Presenetljivo odkritje znanstvenikov, našli so 30.000 doslej neznanih virusov

Svet 01. Maj 202306:00
Virus
Fotografija je simbolična (Vir: PROFIMEDIA)

Ekipa avstrijskih znanstvenikov je prišla do presenetljivega odkritja, pri katerem so z analizo genomov enoceličnih organizmov iz alpskega jezera Gossenköllesee na Tirolskem odkrili, da se v njihovi DNK "skriva" kar 30.000 doslej neznanih virusov.

Avstrijski znanstveniki so v genomih različnih enoceličnih mikrobov našli DNK več kot 30.000 virusov, rezultate svoje raziskave pa so objavili v znanstveni reviji Proceedings of the National Academy of Sciences.

Avtorji študije pojasnjujejo, da bi lahko virusna DNK gostiteljski celici omogočila razmnoževanje popolnih, funkcionalnih virusov.

“Zelo nas je presenetilo, koliko virusov smo odkrili v tej analizi. V nekaterih primerih je bilo ugotovljeno, da se do deset odstotkov DNK mikrobov sestoji iz ‘skritih’ virusov,” je dejal Christopher Bellas, glavni avtor študije in ekolog, zaposlen na Univerzi v Innsbrucku.

Prav tako se zdi, da ti virusi pri svojih gostiteljih ne povzročajo bolezni, poudarjajo avtorji študije, in bi jim lahko celo koristili. Nekateri so podobni tisti vrsti virusa, ki okuži patogene viruse, ko skušajo ti napasti gostitelja. Ni pa še jasno, zakaj je v teh enoceličnih organizmih sploh toliko virusov. “Najbolj verjetno se nam za zdaj zdi, da celico ščitijo pred okužbo z nevarnimi virusi,” je dejal Bellas.

Odkritje na tisoče novih virusov, skritih v DNK mikrobov, sicer ni bilo primarni cilj Bellasa in njegove ekipe. Želeli so preučiti novo skupino virusov, ki so jih leta 2021 našli v vodah alpskega jezera Gossenköllesee na Tirolskem.

“Na začetku smo želeli najti izvor novih, ‘polintonu podobnih virusov’. Nismo pa vedeli, kateri organizmi so običajno okuženi z njimi, zato smo izvedli obsežno študijo, s katero smo testirali vse mikrobe, katerih zaporedja DNK so že znana,” pojasnjuje Bellas.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.